Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zistil, že bude majiteľom auta, keď mu prišla pokuta. Július sa stal obeťou podvodu
Zdielať na

Zistil, že bude majiteľom auta, keď mu prišla pokuta. Július sa stal obeťou podvodu

VEĽKÝ MEDER / Dozvedieť sa, že ste majiteľom auta, nie je vždy príjemné. Július z Veľkého Medera netuší, ako sa jeho meno dostalo do záznamov evidencie dopravnej polície v Senci. Prinieslo mu zatiaľ iba pokuty za rýchlosť, ktorú neprekročil a strach, že jeho osobné údaje niekto zneužije.

"Ja jednoducho chcem len toľko, aby tá ŠPZ-tka z môjho mena zmizla, aby som nečakal každé ráno, že príde kriminálka, alebo NAKA, rozbije mi okná dvere," hovorí Július, obeť podvodu. 

Nikdy nevlastnil a nikdy ani nechcel kúpiť škodu Favorit. A predsa sú osobné údaje Júliusa z Veľkého Medera, vrátane rodného čísla, zapísané na formulári odhlásenia motorového vozidla. Dozvedel sa to úplnou náhodu, keď mu prišla prvá pokuta za rýchlosť od rakúskych policajtov. "Som evidovaný v Senci na dopravnom inšpektoráte ako budúci majiteľ, na moje meno mám odhlásenú Škoda Favorit s touto ŠPZ," pokračuje Július. 

Nikdy sa nevideli

Policajti šetrením zistili, že pôvodný majiteľ a Július sa nikdy nevideli. Favoritku pred 5 rokmi predával podľa záznamu "robotníkovi tmavšej pleti". Napriek tomu meno Júliusa policajti zo záznamu dodnes nevymazali. "Všade som dostal odpoveď, že oni s tým nemôžu nič robiť. Potom som obdržal z Rakúska ďalšiu pokutu, za rýchlu jazdu zase, na tú istú ŠPZ ," sťažuje sa podvedený muž. 

Avšak už s fotografiou, kde jasne vidieť, že senecké evidenčné číslo už zdobí úplne iný typ auta. Dôkaz ukázal riaditeľke inšpektorátu, vraj s tým ale nevedia nič spraviť. 

Pokutu zaplatil

Napriek tomu, že auto doteraz nebolo nikde inde prihlásené a v živote v ňom nesedel, pokutu zaplatil. "Pretože budem v rakúskych záznamoch evidovaný ako neplatič. Robím odťahovú službu, viackrát potrebujem chodiť do Rakúska. Jednoduchom nemal som ďalej čo robiť," priznal. 

Sťažnosť Júliusa na postup policajtov v Senci krajský odbor kontroly odložil s odôvodnením, že skutok sa stal pred 5 rokmi. Napriek tomu, že sťažnosť sa netýkala prepisu, ale zrušenia prevodu vlastníctva. "Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Senci preveruje zákonnosť postupu Okresného dopravného inšpektorátu v danej veci," informovala policajná hovorkyňa Veronika Slamková. 

Prvú pokutu dostal Július pred 7 mesiacmi. Neprepísaná Favoritka, ani jej evidenčné číslo, zatiaľ podľa informácií TV JOJ, nie sú v pátraní. "Polícia žiadne postupy nerobí na moju ochranu. ŠPZ používajú, môžu hocijaký trestný čin na to spáchať a ja mam za to pykať?," dodal Július. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy