Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri lavíne vo Švajčiarsku prišiel o život aj Slovák
Zdielať na

Pri lavíne vo Švajčiarsku prišiel o život aj Slovák

BRATISLAVA / Tragická správa zasiahla včera podvečer obyvateľov Spiša. Lavína vo Švajčiarsku usmrtila 27-ročného Martina. Nezvestný bol od nedeľného večera, keď sa nevrátil na chatu.

Podľa kamarátov a kolegov Martin hory a prírodu doslova zbožňoval. Paradoxne práve tie sa mu stali osudnými. Martin sa vybral spolu s trojicou kamarátov na lyžiarsky výlet do švajčiarskych Álp, svahy si užívali v lyžiarskom stredisku blízko San Moritzu. V nedeľu sa na svahy vybrali traja. Martin odišiel z vyznačenej zjazdovky. Vtedy ho videli naposledy

"Maťo bol skúsený lezec. V horách bol ako doma, pretože pracoval aj na horskej chate aj ako nosič, takže hory boli preňho druhým domovom," hovorí Michal Sabovčík, horolezec a Martinov kamarát. 

Mišo Sabovčík sa s Martinom poznal dlhé roky. Spolu organizovali aj ľadový maratón v Slovenskom raji. Martin sa pripravoval na skúšky horského vodcu. Podľa Miša vždy presne vedel, čo v horskom teréne robí, jeho kamarát vedel aj o výlete do Álp. O nešťastí sa tak dozvedel medzi prvými: "Nejaké prvé informácie sme vedeli už v nedeľu večer. Kým nebolo nič isté, tak sa to nešírilo."

Tragédia sa potvrdila až dnes okolo obeda, kedy záchranári z lavíny vyslobodili Martinove telo. Našli ho pomocou lavínového vyhľadávača. Smútok zavládol aj medzi pracovníkmi na správe národného parku. Novovešťan tu totiž zanechal kus práce.

"Pomáhal nám pri označovaní chránených území, pri prerezávaní chodníkov, pri budovaní nástupného, výstupného miesta splavu Prielomu Hornádu. V horách sa veľmi rád pohyboval. keď to spojil s nejakou prospešnou činnosťou, mal z toho dobrý pocit a my samozrejme tak isto," hovorí Peter Olekšák, zástupca riaditeľa NP SR.

Martinova pamiatka bude navždy na očiach aj bežným turistom. Nájdu ju na symbolickom cintoríne Slovenského raja na Kláštorisku. Po uplynulom víkende však na tabuľu cintorína v raji pribudne žiaľ aj Martinovo meno. Podľa ministerstva zahraničných vecí je zastupiteľský úrad v Berne pripravený príbuzným podať pomocnú ruku.

Lavína hrozí horolezcom aj na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy