Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Mladík zomrel po tom ako sa napil toluénu. Kamarát mu údajne povedal, že je to víno
Zdielať na

Mladík zomrel po tom ako sa napil toluénu. Kamarát mu údajne povedal, že je to víno

TREBIŠOV / Toluén mal pripraviť o život 21-ročného muža z Trebišova. Podľa miestnych mu ho dal vypiť jeho kamarát, ktorý vraj tvrdil, že je to víno. Len pár minút po jeho užití sa dostavili nežiadúce účinky a mladík zomrel. Problém s toluénom je podľa tamojších obyvateľov dlhodobý a fetovať ho majú dokonca aj malé deti.

Informáciu ako prvý zverejnil Nový Čas. Dvadsaťjedenročný Emil mal podľa svedkov skolabovať hneď po užití toluénu. Údajne mu ho mal podsunúť jeden z osadníkov. "Nejaký 15-ročný chlapec mu mal povedať, že vo fľaši je víno a vo fľaši bol toluén," uviedol strýko nebohého Dezider Šandor.

Mladík vraj ani netušil čo vlastne vypil, keďže bol vraj pod vplyvom alkoholu. Po chvíli si svedkovia všimli, že je s ním zle. "Dali sme ho do izby a manžel mu dával umelé dýchanie, masáž srdca mu robil ale už sa nedalo nič robiť," povedala matka nebohého Emília Zajacová. 

"Po príchode posádky na miesto muž nereagoval a nedýchal. Záchranári ho začali oživovať, ale napriek maximálnemu úsiliu sa to nepodarilo a lekár musel konštatovať smrť," povedala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. "Obhliadajúci lekár na mieste predbežne vylúčil cudzie zavinenie, na zistenie presnej príčiny smrti bola nariadená pitva," povedala policajná hovorkyňa Jana Mésarová. 

"Toluén je veľmi toxický pre ľudský organizmus a tým pádom sa veľmi rýchlo dostáva do krvného obehu a môže spôsobiť srdcovú zástavu," uviedol psychiater Matúš Virčík. Ľahko dostupnú drogu podľa miestnych užívajú nielen dospelí, ale aj malé deti. Kúpiť si ju vraj vedia v osade za lacný peniaz. "Už je to návykové, lebo keď niekto fetuje, tak ich to ťahá," uviedol obyvateľ osady. 

Toluén sa najčastejšie používa v priemysle ako rozpúšťadlo či riedilo. Ľudia ho fetujú najmä pre pocit eufórie. Jeho dlhodobé užívanie ale môže podľa odborníka spôsobiť závislosť a tiež vážne zdravotné problémy. "Tam už hrozí poškodenie pečene, poškodenie pľúc, poškodenie mozgového tkaniva až demencia," dodal Virčík. "Samotné vdychovanie, respektíve inhalovanie tejto látky nie je trestným činom, avšak kto takéto látky šíri, respektíve iného zvádza alebo kto zneužívanie takejto látky podnecuje, dopúšťa sa trestného činu šírenia toxikománie," dodala Mésarová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy