Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšie pojednávania s obžalovanými z krivej výpovede trvali len pár minút, objavili sa pochybenia
Zdielať na

Ďalšie pojednávania s obžalovanými z krivej výpovede trvali len pár minút, objavili sa pochybenia

KOŠICE / Na košickom okresnom súde v pondelok pojednávali prípady dvoch mužov z osady v Moldave, ktorých obžalovali z krivej výpovede. Dvojica patrí k šiestim obžalovaným, ktorí mali obviniť policajtov z neprimeraného zákroku spred piatich rokov. Všetkých súdia na samostatných konaniach. Prípad je dohrou policajnej razie z roku 2013, kedy mali kukláči zasahovať v osade. Podľa miestnych išlo o brutálny zákrok, pri ktorom boli zranení viacerí osadníci.

Obe pojednávania trvali len niekoľko minút. V doterajšom trestnom konaní sa totiž objavili podstatné pochybenia. V prvom prípade sa na lavicu obžalovaných posadil 50-ročný Róbert. Ešte v roku 2014 mal v budove krajskej polície vypovedať, že jeden z policajtov ho počas razie kopal a udieral do tváre. Po ukončení dokazovania bolo trestné stíhanie voči policajtovi zastavené s konštatovaním, že skutok sa nestal a Róberta obvinili z krivej výpovede. "Mali by byť odsúdení tí ľudia, ktorí ma zbili a nie ja," povedal obžalovaný Róbert. 

Podľa obhajcu bol pri všetkých obžalovaných vrátane Róberta závažne porušený trestný poriadok. V jeho prípade boli zistené nedostatky v doručení uznesenia o vznesení obvinenia. Osobne si ho totiž neprevzal. "Miestami sa mi zdá,ako keby naši klienti mali menej práv ako ostatní občania Slovenskej republiky," uviedol obhajca Roman Kvasnica. 

Do miesta trvalého bydliska Róberta sa totiž pošta nedoručuje. Keďže si zásielku neprevzal, prišiel tak aj o možnosť podať proti obvineniu odvolanie. Sudca v pojednávaní nepokračoval a proces odročil na koniec marca. Dovtedy by mali preveriť postup pošty, akým Róbertovi zásielku doručovala. "To sa nedá napraviť, pretože trestné právo podľa mňa nemá rado improvizácie. Toto je striktne formálny postup a my tvrdíme, že tento striktne formálny postup nebol dodržaný," dodal Kvasnica. 

Pojednávanie s ďalším obžalovaným nemohol sudca otvoriť. Leonard totiž neovláda slovenský jazyk na potrebnej úrovni. Obhajca preto zažiadal pribrať do konania tlmočníka a aj tento proces odročil na rovnaký termín. "Bál som sa až doteraz a kvôli tomu som prišiel z Nemecka. Cítim sa tak, že nie som vinný a neviem presne, čo tu hľadám a o čo sa tu jedná," uviedol obžalovaný Leonard. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy