Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medzinárodne hľadaného Slováka deportovali do Banskej Bystrice. Roky sa ukrýval v zahraničí
Zdielať na

Medzinárodne hľadaného Slováka deportovali do Banskej Bystrice. Roky sa ukrýval v zahraničí

LUČENEC / Zadržali medzinárodne hľadaného Slováka. Štefan z Lučenca sa roky ukrýval v zahraničí. Obvinený je zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti. Hrozí mu až 15-ročné väzenie, momentálne je už vo väzbe v Banskej Bystrici.

Štyridsaťdeväťročného Lučenančana koncom tohto týždňa deportovali zo Spojených štátov, tam bol približne štyri mesiace vo väzbe. "Hľadaný muž bol v pátraní od marca 2010," povedala policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová. 

"Dňa 6.6.2013 Okresný súd Lučenec vydal na obvineného medzinárodný zatýkací rozkaz," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná. 

Rovno z letiska v Košiciach ho priviezli na lučenecký súd, kde sudca rozhodoval o jeho vzatí do väzby. Výsluch trval približne hodinu. "Polícia po ňom pátrala ako po obvinenom z obzvlášť závažného zločinu podvodu," povedala Faltániová. Lučenčan mal ešte pred rokmi nakúpiť kamióny na lízingy, tie ale prestal splácať. Poškodené by mali byť dve spoločnosti, škody vyčíslili na desaťtisíce až státisíce eur. 

Muž pre TV JOJ povedal, že zo Slovenska odišiel pred desiatimi rokmi, pretože sa mu vyhrážali a bál sa o svoj život. Po celý čas sa zdržiaval v Amerike, naposledy žil v Chicagu. Podľa jeho slov tam viedol bezúhonný život a dokonca aj podnikal. "Tam mám v aute papier z FBI, že som sa sám prihlásil a že nemajú nič voči mne, ani jeden priestupok. Na svoje meno som mal všetko, na svoje rodné číslo," povedal muž. 

Za finančné machinácie mu hrozí 10 až 15-ročné väzenie, prípad ale stále vyšetrujú. Obvineného muža eskortovali do ústavu pre výkon väzby, rozhodnutie súdu ale nie je právoplatné. Štefan voči nemu podal sťažnosť. Bude o nej rozhodovať krajský súd. "Okresný súd Lučenec rozhodol o vzatí obvineného Štefana M. z dôvodu takzvanej útekovej, ako aj takzvanej preventívnej väzby," dodala Spurná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy