Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V prípade surovej vraždy právničky Kolesárovej nastali zmeny
Zdielať na

V prípade surovej vraždy právničky Kolesárovej nastali zmeny

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ / V kauze obzvlášť surovej vraždy právničky Ľubice Kolesárovej nastali zmeny. Obvineným mužom sa už totiž zaoberá aj maďarská polícia. K poprave 35-ročnej ženy došlo v Bratislave pred 5 rokmi. A to priamo na ulici, len sto metrov od jej domu v Karlovej Vsi. Zostal po nej malý syn.

"Vec bola podľa Trestného poriadku prerušená z dôvodu, že bola odovzdaná na ďalšie konanie do Maďarska," potvrdil informáciu TV JOJ hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

​Vo veci popravy právničky doteraz čelil obvineniu len Zsolt József S., a to zo zločinu ublíženia na zdraví a zo zločinu lúpeže. Oba trestné činy mal spáchať formou objednávky. A tu nastala zmena. "Vyšetrovateľ vylúčil trestnú vec obzvlášť závažného zločinu vraždy zo spoločného konania s trestnou vecou obvineného Zsolta Józsefa S. V jeho veci vydal vyšetrovateľ uznesenie, ktorým prerušil trestné stíhanie a navrhol odovzdanie trestného stíhania do cudziny," uvádza v stanovisku krajská prokuratúra. 

Brutálna poprava

Ľubica Kolesárová utrpela viac ako 20 bodnorezných rán. Maskovaný muž ju bodol do oka a porezal jej aj životne dôležité cievy. Útočil najmä na tvár, krk a stehno. Právničkin zápas s páchateľom videli aj susedia cez okno. Svoj boj ale prehrala.

Prišla o veľa krvi a nepomohlo ani 18 transfúziíí. Vrah zmizol medzi domami. Objednávateľ podľa polície nemal v pláne právničku zavraždiť. Chcel ju údajne len zastrašiť. "Môže to súvisieť s advokátskou činnosťou obete a všetky tie nitky vedú do Maďarska," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Presun do Maďarska

"Vylúčená trestná vec obzvlášť závažného zločinu vraždy je vedená na Prezídiu PZ a naďalej dozorovaná Krajskou prokuratúrou Bratislava," uvádza ďalej prokuratúra. Žiadosť o prevzatie trestného konania obvineného Zsolta Józsefa S., bola adresovaná príslušnému justičnému orgánu Maďarska ešte v lete.

"Pretože sa jedná o štátneho občana Maďarska, ktorý sa v Maďarsku trvale zdržiava a na území SR boli vykonané všetky potrebné vyšetrovacie úkony," dodáva prokuratúra. "Väčšinou sa postupuje tak, že je vyžiadaný práve ten obvinený na trestné stíhanie u nás. Pretože skutok sa stal u nás, samotná obeť bola Slovenka, ale trestný poriadok to umožňuje," hovorí Kurilovská. 

Ľubicu Kolesárovú pochovali v rodnom Poltári. Kedže v máji 2011 jej manžel, právnik Juraj Kolesár spáchal samovraždu, ich malý syn sa stal sirotou. S láskou ho vychováva stará mama na strednom Slovensku

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy