Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Policajný prezident Milan Lučanský pred špecializovaným súdom. Vypovedal v mafiánskej kauze
Zdielať na

Policajný prezident Milan Lučanský pred špecializovaným súdom. Vypovedal v mafiánskej kauze

BANSKÁ BYSTRICA / Policajný šéf Milan Lučanský vypovedal v banskobystrickej väznici. Za jej múrmi totiž prebieha proces s členmi gangu šátorovcov, ktorých vinia z viacerých vrážd. Lučanský vypovedal o jeho stretnutiach s bosom Ľudovítom Šátorom v čase, keď bol riaditeľom odboru Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

Výpoveď policajného šéfa trvala viac ako hodinu. S mužom, ktorý sa predstavil ako Ľudovít Šátor sa stretol ešte v roku 2010 v Maďarsku. Lučanský však mal pochybnosti či je to skutočne Šátor. "Mladý, vyšportovaný, dlhé vlasy, nepôsobil ako človek na úteku. Mal som pochybnosti či je to skutočne ten človek," hovorí Lučanský. 

​Stretnutie prebehlo v maďarskom Komárome. Šátor mal u vtedajšieho šéfa úradu boja proti organizovanej kriminalite sondovať, aké by mal možnosti, keby začal spolupracovať s políciou. Tvrdil, že má obavy o svoj život.

"Potvrdil sa ten motív, že ho chceli dať dole jeho vlastní," uviedol prokurátor. Hoci bol v tom čase na Šátora vydaný zatykač, zadržať ho Lučanského tím nemohol, keďže stretnutie neprebehlo na území Slovenska, navyše nemali stopercentnú istotu, že je to skutočne Šátor. "Keby to nebol on, to by bolo fiasko a naša hanba," vysvetľuje Lučanský. 

Viac stretnutí so Šátorom už nebolo, keďže Lučasnký odišiel po voľbách na čas z policajného zboru. Za vraždu Ľudovíta Šátora teraz súdia členov zločineckej skupiny, no jeho telo doteraz nenašli. "Kým sa nenájde telo, tak stále nie je istota," hovorí Lučanský. 

Proces s takzvanými šátorovcami pokračuje aj v najbližších mesiacoch, podľa prokurátora nie sú ani zďaleka v cieli, ide o rozsiahly spisový materiál, má až 90 zväzkov. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy