Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na čelnom skle mu pristál kus ľadu. Vodič po nehode skončil v nemocnici
Zdielať na

Na čelnom skle mu pristál kus ľadu. Vodič po nehode skončil v nemocnici

ŠAMORÍN / Uvoľnený ľad z návesu kamióna ťažko zranil 54-ročného vodiča, ktoré skončil v nemocnici. Zo zákona je vodič povinný očistiť si svoje vozidlo od snehu, aby neohrozoval život ostatných účastníkov cestnej premávky. V prípade kamiónov je to ale ťažké.

Doposiaľ neznámy vodič kamiónu v stredu pred jazdou v dopoludňajších hodinách neodstránil ľad a sneh z návesu, a nepriamo tak spôsobil nehodu. Z jazdnej súpravy sa uvoľnil kus ľadu, ktorý dopadol na osobné auto. Ľad rozbil čelné sklo, kvôli tomu utrpel 54-ročný vodič zranenia. "Muž utrpel úraz hlavy. Záchranári ho po ošetrení previezli do ružinovskej nemocnice. Počas transportu bol pri vedomí," vyjadrila hovorkyňa záchranárov  Alena Krčová. 

"Spomínaný pacient je hospitalizovaný v našej nemocnici. V súčasnosti je v stabilizovanom stave a sú mu realizované doplňujúce vyšetrenia," povedala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava. 

"Poverený príslušník Okresného dopravného inšpektorátu v Senci začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu ublíženia na zdraví," informovala policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Zákon hovorí, že vodič je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla, i z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa mohli za jazdy uvoľniť. "Je to pre nás veľmi náročné a ťažko realizovateľné. Pokiaľ prší a dôjde k ochladeniu, tá voda, ktorá sa tam zdržuje v tých priehlbinkách, ona zamrzne, prilepí sa o plachtu, o strechu návesu, a pokiaľ na to ešte nasneží, tak na to ani nevidíme," vysvetlil prezident  Cestných dopravcov SR Pavol Jančovič. 

Napriek tomu, že vodiči vo firmách využívajú mostíky, na ktoré môžu vystúpiť, aby sa dostali na ťažko prístupné miesta, môže sa stať, že kus ľadu tam zostane primrznutý, a počas jazdy sa uvoľní. Problémom je aj to, že pre kamionistov nie sú počas nočného státia na benzínkach vytvorené dostatočné podmienky, aby si svoje vozidlo dôkladne očistili. "Častokrát je jedinou možnou pomocou, aby sa to vozidlo na bezpečnom mieste skúsilo rozbehnúť, skúsilo zabrzdiť. Aby to, čo malo spadnúť, aby spadlo už mimo verejnej komunikácie,"  pokračoval Jančovič.  

V prípade, že vodiča zastaví kvôli neočistenému autu od snehu či ľadu policajná hliadka, hrozí mu pokuta do výšky 60 €.

Pozrite si rozhovor s dopravným analytikom čo robiť, keď sa s autom ocitnete na ľade a snehu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy