Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Súd rozhodol v kauze Transpetrol. Právnik z Humenného pôjde za mreže
Zdielať na

Súd rozhodol v kauze Transpetrol. Právnik z Humenného pôjde za mreže

BRATISLAVA / Známy advokát pôjde za mreže na 5 rokov. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu. Právnik (75) z Humenného čelil obžalobe pre podvod v kauze Transpetrol. Na pojednávaní pre zdravotné problémy chýbal.

Najvyšší súd skoro ráno rozhodoval o odvolaní, ktoré podal známy humenský advokát. Ján Husár čelil spolu s Ignácom Ilčišinom obžalobe pre podvod v kauze Transpetrol. Ten mal podľa polície spočívať v tom, že v roku 2009 navštívili v Prahe súdnu exekútorku a v mene spoločnosti uznali voči istej českej firme dlh vo výške 12 a pol milióna eur. Ilčišin sa odvolával na mimoriadne valné zhromaždenie, ktoré ho katapultovalo do vedenia štátneho prepravcu ropy. Najvyšší súd tento postup neskôr spochybnil. "Spoločnosť Transpetrol bude mať sídlo na Cypre. Pripraví návrh na rozdelenie mimoriadneho zisku," uviedol Ignác Ilčišin, odsúdený podnikateľ. 

​Špecializovaný trestný súd ich ešte v roku 2015 odsúdil na 5, respektíve 11 rokov. Zatiaľ čo kontroverznému vranovskému podnikateľovi vlani v marci Najvyšší súd trest potvrdil, v prípade advokáta nemohol pre jeho zdravotné problémy konať. Ten koncom októbra skončil vo väzbe, aby nemohol mariť konanie. Tesne pred Vianocami ho prepustili na slobodu, potom čo dal súhlas, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. "Najvyšší súd na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného Jána H., čím potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu Pezinok," informovala Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu SR. 

Obhajoba odsúdeného advokáta vraj nemá súhlas na to, aby vec komentovala pred médiami. Prokuratúra verdikt súdu uvítala. "Týmto rozhodnutím sa definitívne končí dlhoročný spor v kauze Transpetrol. Zo strany obžalovaných došlo k bezprecedentnému útoku na majetok podniku, ktorý má z hľadiska národnoštátnych záujmov SR strategický význam," povedal Maroš Žilinka, prokurátor ÚŠP. 

Na ťahu je teraz Najvyšší súd, ktorý musí podať návrh na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody. To vzhľadom na vysoký vek odsúdeného a avizované zdravotné problémy nemusí byť jednoduchý proces.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy