Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zasnežené platené parkovacie miesto vám môžu obsadiť
Zdielať na

Zasnežené platené parkovacie miesto vám môžu obsadiť

BRATISLAVA / Platíte si za parkovacie miesto a napriek tomu tam niekto zaparkuje. Mestská polícia ale povie, že je to váš problém, pretože máte vodorovné značenie vyhradeného parkovacieho miesta zasnežené. V inom prípade vozidlo odtiahnu, no omylom niekomu inému. Aj to sa stáva najmä počas parkovania v zime.

"Bola som upozornená, že som si neupratala parkovacie miesto a že mám ísť parkovať niekde inde, a to auto, ktoré parkuje na mojom mieste, tam parkuje právom," uviedla majiteľka parkovacieho miesta. Magda privolala hliadku mestskej polície okolo 20. hodiny na parkovisko v bratislavskej Petržalke. Biely citroën jej totiž stál na platenom mieste. 

Časť jej vodorovného značenia ale na fotke, ktorú si urobila, predsa len vidieť. A to aj s číslom parkovacieho boxu. Navyše v blízkosti je aj zvislé dopravné značenie pre vyhradené miesta s evidenčnými číslami vozidiel a smerom ich parkovania. "Zvislé a vodorovné dopravné značenie musí po celý čas existencie podávať jednoznačný a úplný výklad. V prípade zasnežených vyhradených parkovacích miest je teda nesúlad s výkladom dopravného značenia, nakoľko ho nie je vidieť," uviedla hovorkyňa mestskej polície v Bratislave Tatiana Kurucová. 

Polícia zabudla na nadradenosť

V tomto prípade ale mestská polícia pochybila. "Ak nasneží, tak to platí podľa zvislej dopravnej značky," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský. Tá je totiž podľa zákona nadradená vodorovnému značení, a tak bez ohľadu na diskutabilné zasnežené vodorovné značenie, na ktorom síce v prípade Magdy vidieť časť povestného krížika ako aj číslo rezervovaného parkovacieho miesta, sa hliadka mala riadiť zvislou dopravnou značkou. V tom prípade vodičovi, ktorý vám zaparkuje na Vašom platenom mieste hrozí pokuta 50 eur, v prípade miesta pre invalidov až 150 eur, a to samozrejme aj s povestnou papučou či odťahom vozidla.

Zvislá dopravná značka by totiž mala jasne hovoriť o rezervovaným miestach, v akom smere a pre ktoré poznávacie značky vozidiel. Aj zvislé značenia ale majú jeden háčik. Podľa dopravného analytika je až polovica parkovacích boxov zle označená. "Najčastejšie chyby sú také, že nie je vyznačený počet parkovacích boxov, nie je označené či ide o parkovacie boxy vpravo alebo vľavo, respektíve koľko miest vpravo a koľko vľavo," dodal Drahovský. 

V prípade, že sú teda vodorovné značenia parkovacích miest pre ich znečistenie absolútne neidentifikovateľné a súvisiace zvislé dopravné značenia zas neúplné či mätúce, pre mestskú políciu je riešenie takýchto situácií veľmi komplikované. "Priestupok musí byť spoľahlivo zistený a zdokumentovaný," povedala hovorkyňa mestskej polície v Bratislave Tatiana Kurucová. Inak by mohol právne pohorieť nielen sťažovateľ, a teda majiteľ parkovacieho boxu, ale aj mestská polícia.

Zastávanie rezervovaných parkovacích miest na Slovensku nie je raritou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy