Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od nového roka roka pridelí advokátov ex offo počítač, pracovníci justície ale majú obavy
Zdielať na

Od nového roka roka pridelí advokátov ex offo počítač, pracovníci justície ale majú obavy

BRATISLAVA / Zastupovanie ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť vlastnú obhajobu, dostane nové pravidlá. Doposiaľ mali súdy voľnú ruku pri výbere advokátov ex offo. Od nového roka to za nich urobí počítač. Zmena má priniesť spravodlivejšie prideľovanie advokátov. Pracovníci justície sa ale obávajú, že to ich prácu skomplikuje.

Na nerovnomerné prideľovanie spisov upozorňovali rezort spravodlivosti samotní advokáti. "Ministerstvo spravodlivosti a Slovenská advokátska komora dostávali niekoľko rokov podnety od advokátov pre neobjektívne prideľovanie advokátov ustanovených ex offo," uviedla Denisa Gerši z tlačového odboru ministerstva spravodlivosti. 

"Dlhodobo dostávame informácie od advokátov z rôznych častí Slovenska o tom, že sudcovia nepostupujú podľa spravovacieho poriadku a ustanovujú stále tých istých advokátov," povedala hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová. Hoci súdy majú k dispozícii rozsiahle zoznamy advokátov, ktorí poskytujú služby ex offo, v praxi vraj dávajú často prednosť tým istým menám. Vedú ich k tomu zrejme predchádzajúce skúsenosti s nimi. "S cieľom zabezpečiť rovnomerné prideľovanie advokátov ex offo sme iniciovali zmenu trestného poriadku ako aj vytvorenie programového prostriedku," dodala Donevová.

Po novom by mal teda výber obhajcov prebiehať rovnomerným spôsobom na základe výberu pomocou počítača. "Pre stransparentnenie procesu prideľovania advokátov ustanovených zákonom bol vytvorený nový informačný systém náhodného výberu," povedala Gerši.

Zmenu podľa nášho zdroja z prostredia justície ale nevítajú všetci. Niektorí sudcovia sa údajne obávajú, že nový systém skomplikuje ich prácu, pri ktorej sa niekedy doslova hrá o čas. Sudcovia budú musieť navyše v čase pohotovosti, ktorú môžu doposiaľ vykonávať z domu, vycestovať do práce, aby mohli obslúžiť elektronický systém. Novinka vstúpi do platnosti už prvého januára budúceho roka. Zastupovanie zo zákona mnohí advokáti nemajú radi. Trovy za obhajobu ex offo hradí advokátom namiesto obvinených štát a v minulosti neraz tieto platby meškali.

​Len minimum sudcov je ochotných odhaliť svoju tvár pred kamerami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy