Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vyhrážal sa, že ich intímne chvíle zverejní na internete. Teraz mu hrozí väzenie
Zdielať na

Vyhrážal sa, že ich intímne chvíle zverejní na internete. Teraz mu hrozí väzenie

PREŠOV / Zo spoločného nažívania mali vzniknúť aj pikantné zábery. Muž z východného Slovenska si ich ale nechcel nechať iba pre seba. Pod hrozbou zverejnenia mal od ženy vylákať tisícky eur. Teraz mu za to hrozí väzenie. Odborníčka varuje, že takých prípadov je viac, ako by ste čakali.

Údajne problémové fotografie muža dostali do cely policajného zaistenia. Nasledovalo obvinenie zo zločinu vydierania a prokurátor navrhol jeho väzobné stíhanie. Prípad sa stal v humenskom okrese. Dvadsaťosemročný muž mal pod hrozbou zverejnenia intímnych fotografií od ženy vylákať asi dvetisíc eur. "Vzhľadom na poškodenú osobu, ide o veľmi citlivý prípad, bližšie informácie poskytovať nebudeme," uviedla policajná hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. 

Podľa odborníčky je takýchto prípadov viac, ako si myslíme. Nie všetky obete ale naberú odvahu riešiť to. "Minimum žien to rieši cez políciu, všetky ostatné sa za to hanbia, treba tie ženy varovať, apelovať na okolie, na príbuzných. Túžba po romantike, tá žena zahorí a ženy sú v tomto zvláštne, skutočne, že prestanú rozmýšľať," uviedla psychiatrička Danica Caisová. 

O mužovi rozhodoval sudca. Ten ho zo zadržania prepustil na slobodu a prijal písomný sľub. "Zároveň uložil obvinenému obmedzenie spočívajúce v zákaze priblíženie na vzdialenosť menšiu ako päť metrov, v zákaze kontaktovať ju osobne, elektronicky, telefonicky do právoplatného skončenia predmetnej trestnej veci," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Obvinený zároveň musí hlásiť každú zmenu miesta pobytu. Obdobný problém riešila aj ďalšia žena. Komunikácia cez sociálnu sieť s istým Portugalčanom ju vyšla draho. "Zvrtlo sa to, že on jej napísal, aby mu poslala peniaze, aby mal na cestu tu. Skúšala ho kontaktovať, žiadna odozva z jeho strany, nič, nereaguje na to, čo mu píše," povedali príbuzné poškodenej. "Štyridsaťpäťročnej žene nezákonným konaním páchateľa vznikla škoda v celkovej výške 1 600 eur," uviedla krajská hovorkyňa v Prešove Jana Ligdayová. Rozhodnutie o stíhaní na slobode je právoplatné. Páchateľov za tento skutok v prípade dokázania viny hrozí väzenie na dva až šesť rokov.

Rolu v takýchto prípadoch podľa odborníčky zohráva osamelosť. Obeťou nemusia byť iba ženy. "Osamelý chlap je rizikový, že sa naňho nalepí nejaká o 20 rokov mladšia a tiež ho o všetko oberie," povedala Caisová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy