Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauzy podsvetia v Košiciach. V súdne sieni sedel aj niekdajšia hlava košického gangu
Zdielať na

Kauzy podsvetia v Košiciach. V súdne sieni sedel aj niekdajšia hlava košického gangu

KOŠICE / Sudcovia košických súdov rozhodovali tento rok i v kauzách viacerých údajných bossov východoslovenského podsvetia. Pojednávania sa konali vždy za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení. V súdnych sieňach sa pojednávali prípady Branislava Adamča, niekdajšej hlavy košického gangu Dušana Borženského, či legionára Jána Tatiča.

Branislav Adamčo má na košickom súde niekoľko káuz. Jeden z procesov sa po dlhých rokoch pojednávaní vracia opäť na úplný začiatok. Obeťou vraždy je Jaroslav Baláž, ktorého majú mať na svedomí bratia Adamčovci a Štefan Fridrich. Tí si už tresty odpykávajú. Branislava súdili samostatne, po vynesení verdiktu sa odvolal, a tak sa prípadom zaoberal druhostupňový súd, ktorý rozsudok zrušil. Pre viaceré pochybenia musia všetky úkony zopakovať.

"Mrzí ma to z toho dôvodu, že okresný súd Košice I. absolútne nerešpektoval naše návrhy, ktoré sme v priebehu tohoto konania dali. Pokiaľ by naše návrhy, návrhy obhajoby rešpektoval a vykonal ich, k tomuto absolútne nemuselo dojsť," povedal začiatkom februára obhajca Adamča, Jozef Sabó.

Viac ako 17 rokov je za mrežami bývalý boss košického podsvetia Dušan Borženský, prezývaný Borža. Odpykáva si 23-ročný trest za 3 vraždy. O prepustenie na slobodu žiadal už niekoľkokrát. Senát okresného súdu mu vyhovel, no na slobodu sa zatiaľ nedostal. Po odvolaní prokurátora krajský súd verdikt zrušil a vrátil späť. Borža sa tak z rozhodnutia tešil predčasne.

"Rozhodne plánujem žiť plnohodnotne a čestne, už viac sa nechcem zaoberať žiadnou kriminálnou činnosťou," povedal Borženský 7. mája 2018. Okresný súd o jeho prepustení doposiaľ nerozhodol, a tak je stále za mrežami väznice v Šaci.

Trinásť rokov za mrežami, to je trest pre bývalého legionára Jána Tatiča, ktorý má na svedomí viacero trestných činov. Košický senát ho odsúdil za krádež a podpálenie auta. Vymeral mu súhrnný trest.

"Samozrejme s rozsudkom sme spokojní, aj keď vzhľadom na vývoj udalostí, ktoré sa udiali dnes, sme si ponechali lehotu," uviedol obhajca tento rok v decembri Ivan Vanko.  Aj v tomto prípade bude mať posledné slovo krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy