Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranné zložky sú počas Silvestra v pohotovosti. Ako zabrániť problémom?
Zdielať na

Záchranné zložky sú počas Silvestra v pohotovosti. Ako zabrániť problémom?

BRATISLAVA / Silvester sa spája aj s bujarými oslavami. Na prelome minulého roka spôsobila zábavná pyrotechnika šesť požiarov a zranila 50 ľudí. Čo robiť, aby sa z osláv príchodu nového roka nestal horor?

Počas silvestrovských osláv majú záchranári plné ruky práce, najmä kvôli alkoholu a zábavnej pyrotechnike. "Práve Silvester a Veľkonočný pondelok je z nášho hľadiska tým obdobím, kedy máme najvyšší počet volaní, ktoré súvisia práve s alkoholom. Pod vplyvom alkoholu sú to dopravné nehody, úrazy, pády, často aj fyzické potýčky. Čo sa týka neodbornej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou, tam nám hrozia popáleniny, úrazy rúk, hornej časti trupu, hlavy, ťažké poranenia sluchu, dokonca zraku," povedala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová.

Záchranári preto ponúkajú niekoľko rád na poskytovanie prvej pomoci. "Popálené postihnuté miesto treba dostatočne rýchlo a dlho chladiť, minimálne 15 až 20 minút. Ideálna je tečúca voda. V žiadnom prípade nechladíme miesto alkoholom," doplnila Krčová. 

Hoci sa silvestrovská pyrotechnika nazýva aj zábavnou, treba predovšetkým myslieť na jej bezpečnú manipuláciu. "Nezapaľovať zábavnú pyrotechniku priamo v ruke a v blízkosti tváre, neodpaľovať zábavnú pyrotechniku v sklenených fľašiach a iných nádobách, opätovne nezapaľovať pyrotechniku ani v prípade, že nevybuchla. Zapálenú pyrotechniku nevyhadzujeme z okien, balkónov a ani terás, pretože by mohol vzniknúť požiar bytu, poprípade požiar zaparkovaných vozidiel," uviedla hovorkyňa prezídia policajného zboru Zuzana Farkasová.

Hlavné mesto má najprísnejšie pravidlá, ktoré sa týkajú používania pyrotechniky. Ak vás počas Silvestra mestskí policajti nájdu na ulici s viac ako 40 cm prskavkou, hrozí vám pokuta. Príchod nového roka či bežný deň, stále platia nekompromisné zákony. "V hlavnom meste platí všeobecne záväzné nariadenie o celoročnom zákaze používania zábavnej pyrotechniky, teda aj počas silvestrovskej noci. Bloková pokuta môže ísť až do výšky 33 eur, v správnom konaní až do 500 eur," povedal hovorca mestskej polície v Bratislave Peter Pleva. 

Najhoršia situácia je v rámci Bratislavy v Ružinove, v Dúbravke, ale aj v Petržalke. Najvyššia koncentrácia ľudí sa očakáva v historickej časti mesta, konkrétne na Hviezdoslavovom námestí, na Námestí Ľudovíta Štúra a v okolitých uliciach a námestiach, ako aj na nábreží Dunaja zo strany Starého Mesta. "Hliadky dopravnej polície nebudú ani v tento deň tolerovať jazdu vodičov pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok. Pri vstupe do historického centra budú usporiadatelia vykonávať preventívne kontroly osôb. Vstup nebude umožnený osobám zjavne pod vplyvom alkoholu či iných omamných a psychotropných látok. Občanom i v tento deň odporúčame, aby sa chránili pred vreckovými zlodejmi, nedávali si peňaženku a cenné predmety na miesta, odkiaľ je ich možné ľahko odcudziť," uviedla hovorkyňa polície v Bratislave Veronika Slamková.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy