Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Za jedenásť mesiacov stíhala polícia tisíc tristo cudzincov. Aj Slováci v zahraničí mávajú problémy
Zdielať na
Krimi

Za jedenásť mesiacov stíhala polícia tisíc tristo cudzincov. Aj Slováci v zahraničí mávajú problémy

BRATISLAVA / Viac ako 57 tisíc trestných činov. Toľko eviduje polícia za 11 mesiacov tohto roka. Vyšetrovateľom sa podarilo objasniť viac ako polovicu. Medzi páchateľmi sú aj cudzinci, najčastejšie Česi a Ukrajinci.

Za posledných 11 mesiacov tohto roka stíhala polícia na Slovensku viac ako 1 300 cudzincov. "V roku 2018 bolo obžalovaných 963 cudzincov," informuje hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Najčastejšie stíhanými cudzincami u nás na Slovensku boli občania Českej republiky, presne 293. Za nimi nasledujú občania Ukrajiny, Srbska ,Maďarska , z Poľskej republiky, z Rumunska (65), Bulharska (33) či Talianska. Najčastejšie sa cudzinci u nás dopúšťaju majetkovej trestnej činnosti - ide najmä o krádeže a podvody.

"Cudzinci sa najčastejšie dopúšťali trestných činov proti životu a zdraviu - to znamená ,že ide najmä o ublíženie na zdraví a drogovú trestnú činnosť, ale aj trestných činov proti rodine a mládeži a tu sa bavíme predovšetkým o zanedbaní povinnej výživy," vysvetlila Predajňová. 

V konečnom dôsledku však podiel trestnej činnosti cudzincov u nás na Slovensku je zanedbateľný, gro evidovanej kriminality robia naši - Slováci. "Z celkového počtu objasnených prípadov za 11 mesiacov tohto roka tvorí podiel cudzincov, ktorí spáchali na našom území trestnú činnosť približne 4 percentá," povedala hovorkyňa prezídia Denisa Baloghová. 

A ako to vyzerá so Slovákmi v zahraničí? napríklad vo Veľkej Británii? "Náš Zastupiteľský úrad v Londýne eviduje od začiatku tohto roku 425 slovenských občanov, ktorí boli zadržaní resp. sú vo výkone trestu. Najčastejšie ide o krádeže," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Nuž a problémy so zákonom majú našinci aj u českých susedov. Takmer 500 Slovákov je aktuálne za mrežami. "Je to konkrétne 494, z toho 79 občanov je vo výkone väzby, 412 vo výkone trestu a traja sú v detenčnom zariadení," pokračuje Gandel. Informovali sme vás o Slovákovi, u ktorého polícia našla chemikálie na výrobu výbušniny a videá s návodmi na zostrojenie bômb . Slováka, ktorý v minulosti konvertoval na islam obžalovali z prípravy teroristického útoku, pričom mu hrozí 15 rokov vo väzení. Začiatkom tohto roka došlo k vražde manželov dôchodcov v juhočeskom kraji v okrese Písek. v tomto prípade sú taktiež podozriví muž a žena zo Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy