Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanec staval načierno. Hrozí mu mastná pokuta, ale mandátu sa nevzdá
Zdielať na

Poslanec staval načierno. Hrozí mu mastná pokuta, ale mandátu sa nevzdá

PREŠOV / Prešovský novozvolený poslanec Jozef Demčák staval načierno. Potvrdil to aj štátny stavebný dohľad. Ten v pondelok vykonal stavebný úrad priamo na poslancovom pozemku. Poslanec sa za svoje konanie ospravedlnil, ale dôvod na odstúpenie nevidí.

K podozreniu z čiernej stavby novopečený poslanec po voľbách nechcel veľa povedať. Jozef Demčák napokon poskytol písomné stanovisko, kde sa ale k otázkam o tom, či staval bez povolenia vyhol. V pondelok na jeho pozemku vykonali štátny stavebný dohľad a to, čo tvrdil bývalý starosta obce, dnes potvrdil aj ten novozvolený. "Vykonaním štátneho stavebného dohľadu sa vlastne zistilo, že stavba je naozaj nepovolená," uviedol Miroslav Makara. novozvolený starosta Ľubotíc.

Poslancova čierna stavba už mala dohru aj na mestskom zastupiteľstve. Novopečený poslanec sa vzdal niektorých funkcií, no poslanecký mandát si ponechal. Na ustanovujúcom zastupiteľstve sa dokonca stal podpredsedom Komisie pre územný plán a výstavbu a tiež sa stal členom Mestskej rady. To už je minulosťou. "Ospravedlnil som sa a teraz nech koná stavebný úrad," dodal Jozef Demčák, poslanec MsZ v Prešove. A ten už koná. Čo bude s čiernou stavbou zatiaľ nevedno. Zákonných možností nie je veľa. "Dodatočné povolenie stavby alebo odstránenie stavby," uviedol Egon Suchar, stavebný úrad Prešov. "Žiadna nepovolená stavba nie je v poriadku, je to v rozpore s platnou legislatívou, takže takto by ľudia nemali postupovať," dodal Miroslav Makara.

Poslanec je podľa svojich slov pripravený znášať aj prípadné následky. Stavebný zákon myslí aj na sankcie. Tá v jeho prípade môžu dosiahnuť výšku desiatok tisíc eur. "Výška sankcie je skutočne maximálne 33 tisíc eur," upresnil novozvolený starosta Ľubotíc. Akú sankciu napokon udelia starosta Ľubotíc nateraz nevedel povedať. Prešovský mestský poslanec s plánmi bývania v susednej dedine sa svojho mandátu ale neplánuje vzdať. "Určite, že nie, nemám dôvod, ja zastupujem ľudí," dodal Jozef Demčák.

Pozrite si aj reportáž o "Pánovi Zemplína", ktorý žiada o obnovenie súdu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy