Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Železnice sa rozhodli zrušiť priecestie, ktoré je podľa nich nebezpečné. Obyvatelia obce sa ho vzdať nechcú
Zdielať na

Železnice sa rozhodli zrušiť priecestie, ktoré je podľa nich nebezpečné. Obyvatelia obce sa ho vzdať nechcú

KYSUCE / Predstavitelia Železníc Slovenskej republiky sa v regióne Kysúc rozhodli pre radikálny krok. Chceli by zrušiť železničné priecestie, ktoré považujú za nebezpečné. Miestnym obyvateľom sa však toto rozhodnutie nepáči.

Je to železničné priecestie schované v lese, vedia o ňom vlastne len miestni obyvatelia. Nachádza sa v odľahlej časti dediny Svrčinovec. Z jednej aj z druhej strany k nemu vedie strmá cesta medzi stromami. Keď napadne sneh je to ešte horšie, no ani v lete nie je jednoduché tadiaľ prejsť. "Aj cesta, tým, že je úzka, aj ten prejazd, je to ozaj nebezpečné," uviedla starostka Svrčinovca Renáta Majchráková. 

O tom, že priecestie už nebude, začali železničiari uvažovať po tragickej nehode v júli tohto roka. Pri tejto havárii zomrela 74-ročná dôchodkyňa Eva. Jej sused Ignác ju viezol na podomácky vyrobenom traktore, keď ich na koľajniciach zachytil osobný motorový vlak. Vodič mal v krvi takmer dva a pol promile alkoholu.

Stopy po nešťastí tu vidieť ešte dnes. Pri železničnej trati sa nachádzajú zvyšky vlečky traktora, na ktorom sedela Eva. Ignác jej vtedy pomáhal chystať drevo na zimu. Práve na tento účel najviac využívali ľudia, ktorí bývajú blízko spomínané železničné priecestie.

Hoci ešte nie je oficiálne zrušené, žiaden traktor či terénne auto už cez koľajnice neprejde. Zabránia im v tom betónové podvaly s natiahnutými páskami, na ktorých je zákaz vstupu. "V záujme zvýšenia bezpečnosti a plynulosti železničnej dopravy, odstraňovaním kolíznych miest na železničnej trati, začali Železnice Slovenskej republiky legislatívny proces na odstránenie tohto priecestia," povedala Ivana Popluhárová z odboru komunikácie Železníc Slovenskej republiky. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy