Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre údajnú krádež dreva dostal hodinovú výpoveď. Po rokoch ho štátny podnik zamestnal znova
Zdielať na

Pre údajnú krádež dreva dostal hodinovú výpoveď. Po rokoch ho štátny podnik zamestnal znova

ULIČ / Pre údajnú krádež dreva dostal hodinovú výpoveď. Po rokoch ho štátny podnik zamestnal znova a opäť prišli problémy so zákonom. Kým ministerstvo pôdohospodárstva zamestnanca bráni, iný muž sa pýta, akú morálku môže mať lesník, ktorý bez povolenia vyťaží a ešte aj predá časť lesa.

"Dal vyťažiť jeden porast, drevo odpredal bez náležitých papierov. On to pre svoje účely. Zobral a nezaplatil. Vtedy dostal hodinovú výpoveď," hovorí obyvateľ obce Ulič. Bolo to v roku 1992. Muž na pozícii vedúceho lesnej správy v Topoli skončil. Nasledovalo okamžité zrušenie pracovného pomeru.

Podľa výpovede dôvodom bolo svojvoľné vyťaženie dreva pre vlastnú potrebu, a to bez zaplatenia. Muž sa tak mal dopustiť hrubého porušenia pracovnej disciplíny. "Túto udalosť s ohľadom uplynulej doby, výšky škody a pracovného postihu pokladá podnik za premlčanú, nakoľko skutok ani nebol kvalifikovaný ako trestný čin," informuje štátny radca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Muž upozorňuje na fakt, že vtedy na hodinu prepustený zamestnanec sa do služieb štátneho podniku vrátil znova. "Jednej svojej spriaznenej firme pridal svojvoľne na cene za 1M3 o jedno euro viac, čím spôsobil podniku škodu cca 2 tisíc eur, ktorú si ani podnik následne od neho nevymáhal," pokračuje obyvateľ obce Ulič.

Polícia v tejto súvislosti viedla aj trestné stíhanie, a to pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. A hoci padlo obvinenie, štátny podnik napokon súhlasil so zmierom.

"Nakoľko finančná škoda pre LPM Ulič, š. p. nevznikla žiadna. Išlo o oneskorené zverejnenie dodatku k zmluve vo výške 800 eur zavinené zanedbaním pracovných povinnosti jedným z pracovného pomeru uvoľnených pracovníkov," uviedol Feik.

Prokurátor ale pri schvaľovaní zmieru uviedol, že konaním bola spôsobená škoda vo výške 2 tisíc eur. "Zarážajúce je to, že firma nevymáhala tú škodu, ale stačil iba podpísaný zmier. My, živnostníci,z tohto regiónu drieme v lese za almužnu", hovorí obyvateľ obce. 

Podľa ministerstva pôdohospodárstva zastáva muž vzhľadom na vysokú odbornosť a pracovné skúsenosti prisluchajúce pracovné pozície podľa potrieb podniku.

"Vedenie LPM Ulič vyzýva anonymné osoby, ktoré túto tému medializujú, aby sa zdržali akéhokoľvek poškodzovania dobrého mena ktoréhokoľvek zo zamestnancov bez relevantných podkladov," dodal štátny radca. "Aj pani ministerka povedala, že človeku treba dať druhú šancu, tak tento človek neviem koľko potrebuje šancí, aby sa napravil. Keď lesník bez povolenia vyťaží les a ešte ho aj predá. To už je v rozpore s dobrou morálkou," myslí si obyvateľ Uliča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy