Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nehoda sudcu, pri ktorej koncom mája zomrel človek, nie je ani po vyše polroku objasnená
Zdielať na

Nehoda sudcu, pri ktorej koncom mája zomrel človek, nie je ani po vyše polroku objasnená

HONTIANSKE TRSŤANY / Nehoda sudcu, pri ktorej koncom mája tohto roku zomrel človek, nie je ani po vyše polroku objasnená. Polícia sa bráni zdĺhavým znaleckým dokazovaním. Muž, ktorý pravdepodobne zrážku spôsobil, má naďalej vodičský preukaz.

Nehoda sa stala 23. mája neďaleko obce Hontianske Trsťany v levickom okrese. Polícia vtedy informovala, že sudca na vozidle BMW zrejme predbiehal poľnohospodársky stroj a čelne sa zrazil s oprotiidúcim autom značky Škoda, ktoré šoféroval 43-ročný muž. Ten zraneniam na mieste podľahol. Príčiny udalosti doposiaľ nevyšetrili.

"Vo veci naďalej prebieha vyšetrovanie pre prečin usmrtenia a čakáme na vypracovanie znaleckého posudku," informuje hovorkyňa nitrianskej polície Božena Bruchterová.

"Znalecké dokazovanie v označenej trestnej veci doposiaľ nebolo ukončené, a to s poukazom na jeho rozsah a nevyhnutnosť doplnenia podkladov vyšetrovateľom pre jeho vykonanie," povedal hovorca krajskej prokuratúry Jaroslava Mačeka. Podľa odborníka je ideálne, ak na miesto vážnej dopravnej nehody okamžite povolajú znalca. V opačnom prípade sa musí neskôr oprieť o záznam, ktorý vyhotoví polícia. V tomto prípade to trvá už viac ako šesť mesiacov.

"Ak by súdom bol určený znalec, tak súd určí aj termín, dokedy tento posudok musí byť vypracovaný. Znalec má možnosť tento termín predĺžiť, ak je prípad zložitý, ak jednoducho nestíha," vysvetlil dopravný konzultant Igor Dolanský. Odborník si myslí, že nie je štandardné, aby vyšetrovanie nehody prebiehalo tak dlho. V praxi sa však stretol aj s prípadmi, kde to trvalo celé roky. Sudca Viliam D. absolvoval v čase nehody rehabilitáciu, na ktorú mal zo zákona nárok.

Hovorkyňa Najvyššieho súdu sa k prípadu odmietla vyjadriť. Informovala ale o tom, že spomínaný sudca už momentálne nečerpá dovolenku a riadne vykonáva svoju funkciu.

"Vzhľadom na to, že do dnešného dňa o predmetnej udalosti Najvyšší súd SR nikto oficiálne neinformoval a Najvyšší súd SR momentálne nedisponuje žiadnymi oficiálnymi informáciami o dopravnej nehode, nie je možné k tejto veci zaujať stanovisko," píše sa v stanovisku hovorkyne Najvyššieho súdu Alexandry Važanovej.

Krajská prokuratúra vo svojom písomnom stanovisku potvrdila, že sudcovi nebol odobratý vodičský preukaz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy