Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kruté ľady v Tatrách. Autá sa šmýkali, šoféri boli bezradní
Zdielať na

Kruté ľady v Tatrách. Autá sa šmýkali, šoféri boli bezradní

TATRY / Mimoriadne zlá situácia bola v piatok od skorého rána na tatranských cestách. Pre hrubú vrstvu ľadu sa vodiči autami nemohli pohnúť a stáli na krajnici v dlhých kolónach. Najhorší bol úsek medzi Tatranskou Lomnicou a Tatranskou Kotlinou.

Autá končili mimo cesty a vodiči boli na zľadovatelej ceste úplne bezmocní. "Autá zastali, ale Poliak sa rozhodol, že ide. Bol v mojom jazdnom pruhu, som mu ukazoval, nech ide nabok. Hneď, ako ho stočilo, buchol do môjho auta a ocitol sa v jarku," opísal situáciu jeden z vodičov.

NEšťastným vodičom sa vybrali pomôcť nielen policajti, ale aj záchranári a hasiči. Aj oni mali veľké problémy. "Ani naše vozidlá bez reťazí nemali možnosť sa na miesto dostať. Boli sme privolaní k technickej pomoci v súčinnosti PRZP," informoval riaditeľ hasičov Ondrej Šproch. Sanitka sa z miesta pohnúť nemohla, a tak ženu, ktorá sa pošmykla, keď vyhcádzala z auta a udrela si hlavu, z miesta odniesli hasiči. 

Na vozovke sa neudržali ani cestári. "Posypový materiál, ktorý na cestu dávali, bol okamžite prikrývaný ďalšou vrstvou ľadu a tým pádom boli cesty stále klzké," opísal riaditeľ popradských cestárov.

Mnohí sa pýtali, prečo cestári neposypali tento úsek ekologickou soľou, ktorá je v Tatrách povolená. Lenže časť cesty od Matliarov do Bachledovej doliny je z akéhokoľvek posypu vylúčená. "Sú tam vodné zdroje, ktoré by mohli byť chemickým posypom ohrozené," vysvetlil Anton Haratyk z odboru životného prostredia,OÚ POPRAD. Existuje ale výnimka, ktorá posyp dovoľuje. K tej ale nedošlo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy