Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V uliciach úradujú falošní smetiari. Za vinše si pýtajú peniaze
Zdielať na

V uliciach úradujú falošní smetiari. Za vinše si pýtajú peniaze

BRATISLAVA / Falošní smetiari alias vinšovníci sú späť. Podvodníci, ktorí sa vydávajú za smetiarov a v ich uniformách pýtajú od ľudí peniaze, sa opäť objavili v uliciach Bratislavy. Odpadová spoločnosť varuje, že nejde o ich zamestnancov.

Muži v uniformách odpadovej spoločnosti sa snažia na prvý pohľad nevinným vinšovaním získať dôveru obyvateľov. Po vinšovačke od ľudí začnú žobrať peniaze či iné dary. Tie im dávajú prevažne starší ľudia.

Pre falošných smetiarov je atraktívne najmä predvianočné obdobie. Prví podvodníci navštívili ľudí aj na stolárskej ulici už začiatkom mesiaca. "V tomto prípade upozorňujeme obyvateľov Bratislavy, že nejde o zamestnancov našej spoločnosti, pretože tí majú takúto činnosť zakázanú. Navyše títo falošní smetiari sú oblečení do starých falošných zelených uniforiem," povedala hovorkyňa odpadovej spoločnosti Beáta Humeniková. 

Falošným vinšovačom netreba na ich triky naletieť. Praví zamestnanci sú oblečení v sivo-oranžových uniformách s logom spoločnosti. Tá každoročne registruje v súvislosti s falošnými smetiarmi niekoľko desiatok hlásení. "Posledné a aktuálne hlásenia, ktoré máme sú z mestskej časti Bratislava - Rača, kde boli videní naposledy v pondelok," dodala Humeniková. 

V prípade, že vás navštívia falošní vinšovníci, určite im nedávajte peniaze. Naopak, najlepšie spravíte ak zavoláte políciu. "Ak má občan dôvodné podozrenie z páchania akejkoľvek trestnej činnosti, je potrebné kontaktovať políciu na čísle 158," povedala policajná hovorkyňa v Bratislave Lucia Mihalíková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy