Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úradujúca starostka obce podľa polície falšovala faktúry
Zdielať na

Úradujúca starostka obce podľa polície falšovala faktúry

HUMENNÉ / Viac ako 70 tisíc eur. Takú škodu mala utrpieť obec Košarovce v humenskom okrese. Podľa polície sa o ňu postarala osoba oprávnená konať za obec. Muži zákona hovoria o falšovaní faktúr, svojvoľne vyplatenom odškodnom či o predražených zákazkách. Úradujúca starostka akékoľvek protiprávne konanie odmieta.

Podľa polície osoba oprávnená konať za obec Košarovce sa mala dopustiť skutku, ktorý mal dedinu poškodiť. Policajti hovoria o škode vo výške najmenej 72 tisíc eur.

Starostka tu po dvoch volebných obdobia vo funkcii končí. Polícia hovorí o falšovaní faktúr, predraženej ceste či o drahom verejnom osvetlení. "To sú nezmysly, to sú táranice," hovorí starostka obce Jarmila Lukáčová.

"Išlo o predraženú čiernu stavbu oplotenia na cintoríne, skolaudovanie bytovej jednotky napriek tomu, že samotná stavba nebola dokončená a nebola zrealizovaná v požadovanej kvalite," informuje hovorkyňa prešovskej polície Jana Ligdayová.

"Je to cez štátny fond rozvoja bývania, administratívna kontrola bola, všetko je v poriadku, však by nám nedali peniaze," vysvetľuje starostka. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre zločin sprenevery v súbehu so zneužitím právomoci verejného činiteľa.

Podľa polície osoba oprávnená konať za obec prehrala súdny spor, pričom svojvoľne vyplatila odškodné. Starostka to popiera.

Starostka obavy nemá

"Nie, my ani nedáme, my sme zriaďovateľ, na to je tam pani riaditeľka. Ešte súd nie je ukončený, lebo pani riaditeľka sa odvolala," povedala starostka. Policajti uviedli, že osoba mala umožniť istému podnikateľovi využívať priestory obce, pričom platby za elektrinu, vodu a odpad neuhradil.

"To nie je pravda, pretože my máme zmluvy a uhradené faktúry sú u pani ekonómky," dodáva starostka. "Práve volebný rok nie je sprevádzaný iba volebnou kampaňou, ale nezriedka aj rôznymi podnetmi pre OČTK, ktorým však často absentujú fakty a tie sú nahrádzané pocitmi alebo domienkami," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Za skutky v prípade dokázania viny hrozí až 10 ročné väzenie. Obvinenie v tejto veci zatiaľ vznesené nebolo a starostka vraví, že obavy nemá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy