Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aktivisti môžu byť vo väzbe aj niekoľko mesiacov. Čo ich tam čaká?
Zdielať na

Aktivisti môžu byť vo väzbe aj niekoľko mesiacov. Čo ich tam čaká?

ILAVA / Aktivisti, ktorých včera poslala sudkyňa okresného súdu v Prievidzi do vyšetrovacej väzby, môžu za mrežami stráviť aj niekoľko mesiacov. Zachrániť by ich mohlo, ak by krajský súd vyhovel ich námietke voči rozhodnutiu prvostupňového súdu. Kedy a či sa tak stane, nie je jasné. Obvinení si od nedele zvykajú na prísny režim vo väznici.

Dvanásti aktivisti nielen zo Slovenska, ale aj z Belgicka, Fínska či Česka sa momentálne nachádzajú za múrmi ilavskej väznice. Priviezli ich tam v nedeľu, niekoľko hodín po tom, ako ich do väzby poslala sudkyňa Okresného súdu v Prievidzi. 

"Sudca pre prípravné konanie vzal do takzvanej preventívnej väzby 12 obvinených osôb. Dôvodom je obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti," vysvetlil hovorca krajského súdu Roman Tarabus. 

"Toto je prvýkrát v histórii, čo enviromentálnych aktivistov budú riešiť väzobne," poukazuje riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohútková. "Nikto z obvinených neprejavil pred súdom ľútosť, že ohrozili majetok a životy baníkov," obhajuje rozhodnutie súdu Tarabus. 

Za múrmi väznice

Všetci sa ocitli v najprísnejšie stráženej väznici na Slovensku. Každý z nich má nárok na priestor o rozlohe 3,5 metra štvorcových, kde nechýba posteľ, stolík a umývadlo s pitnou vodou. Oblečený môžu byť aj vo vlastnom odeve. "Obvinený môže na vlastné náklady používať v cele vlastný rádioprijímač a televízny prijímač napájané z vlastného zdroja, ktorý je ich súčasťou," opisuje, aký pobyt čaká aktivistov Katarína Nováková z kancelárie riaditeľa Zbor väzenskej a justičnej stráže. 

Nakupovať môžu raz do týždňa v tunajšom bufete. Telefonovať majú povolené dvakrát do mesiaca 20 minút. "Obvinený má právo prijať návštevu najmenej raz za kalendárny mesiac v trvaní najmenej dvoch hodín," dodáva Nováková. 

Pestrý jedálniček 

Stravu dostávajú trikrát denne. Väčšina aktivistov sú vegetariáni. Vo väznici mysleli aj na tento prípad. "Obvinenému sa môže zadovážiť na základe jeho písomnej žiadosti bezmäsitá strava alebo strava s vylúčením bravčového mäsa," pokračuje Nováková. 

Dnes mali na raňajky ovsenú kašu, chlieb a maslo. Na obed karfiolovú polievku, zeleninu dusenú na masle so syrom a kari ryžu. Na večeru im podávali sójové fliačky. Dokedy budú jesť väzenskú stravu však nateraz známe nie je. "Spis by mal byť v priebehu utorka doručený na krajský súd následne bude pridelený niektorému zo senátov," informuje Tarabus. 

Pokiaľ aktivistov krajský súd neprepustí, vo väzení budú až do začiatku súdneho procesu, čo môže byť aj niekoľko mesiacov.

Pozrite si reakcie politickej scény na väzbu aktivistov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy