Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na súd v prípade dievčaťa trafeného kovovou guľou učitelia neprišli
Zdielať na

Na súd v prípade dievčaťa trafeného kovovou guľou učitelia neprišli

KOŠICE / Olympiáda na základnej škole v Michalovciach sa pred tromi rokmi mohla skončiť tragédiou. Šiestačke Natálke hodili do hlavy trojkilovú železnú vrhačskú guľu. Hoci dievča utrpelo veľmi vážny úraz hlavy, nikto z pedagógov jej ani len nezavolal záchranku. Riaditeľa školy a učiteľa odsúdili za zavinenie ťažkej ujmy na zdraví z nedbanlivosti. Po odvolaní skončil prípad na krajskom súde v Košiciach.

Ani jeden z pedagógov sa na súd nedostavil. Verdikt si prišli do súdnej siene vypočuť rodičia zranenej žiačky. 12-ročnú Natálku zasiahol železnou guľou spolužiak už po skončení olympiády. Vážne zranené dievča na mieste ošetrovali len spolužiačky.

Nikto z pedagógov neprivolal záchranárov, navyše jej ani neposkytli prvú pomoc. Rodičov o úraze neinformovali, Natálkinej mame zavolala iba spolužiačka.

"Ja som spadla na kolená a začala som si chytať hlavu, lebo mi v nej začalo pískať," povedala o nešťastí Natálka.

Natália mala fraktúru lebky, vo vážnom stave ju vrtuľníkom previezli do nemocnice v Košiciach, kde podstúpila operáciu hlavy. Jej mama, Beáta, hovorí: "Keď sme ju zobrali z toho ihriska zranenú tak nám v nemocnici prestávala rozprávať, to bolo dosť závažné."

"Ľudia, ktorí neposkytnú pomoc pri takomto ťažkom zranení, doslova odignorujú zranenie, nezavolajú sanitku, nezabezpečia ošetrenie, a k zranenému decku nezavolajú ani vás rodičov podľa môjho názoru nemajú právo v školstve vykonávať takú činnosť a kú doteraz vykonávali," dodáva Natálkin otec, Dušan.

Riaditeľa školy , ktorý nezabezpečil na olympiáde dostatočný dozor i učiteľa, ktorý žiakom dovolil hádzať guľou i po skončení súťaže michalovský súd potrestal podmienečným trestom. Oboch odsúdili na 12 mesiacov. Krajský súd v Košiciach dnes prípad definitívne uzavrel. Pedagógom síce tresty nezmenil, no riaditeľ prišiel navyše o funkciu.

"Obžalovanému ukladá trest zákazu vykonávať funkciu riaditeľa školy na dobu dvoch rokov," zaznelo dnes z úst sudkyne.

Natálkin otec Dušan na to zareagoval takto: "Došlo k tomu k čomu došlo a dúfajme, že aj týmto rozhodnutím krajského súdu už k týmto veciam viac na školách dochádzať nebude, že nielen samotná škola, ale aj iné školy sa z toho poučia."

Pozrite si reportáž o nehode na školskom dvore:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy