Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kričal, že je Hitler a všetkých dobije, tvrdí obžaloba. Svoj trest stále nepozná
Zdielať na

Kričal, že je Hitler a všetkých dobije, tvrdí obžaloba. Svoj trest stále nepozná

KLENOVÁ / Na Okresnom súde v Humennom sa začal proces s dvoma mužmi, ktorí mali vtrhnúť do rómskeho domu a jeden z nich podľa obžaloby kričal, že je Hitler a všetkých dobije. Obžalovaní muži sa bránia, že do domu nevošli, a že ich chcú takto pošpiniť.

Dvoch mužov z Košíc prokurátor obžaloval z trestného činu porušovania domovej slobody v súbehu s prečinom nebezpečného vyhrážania. Obe strany sa zhodli na tom, že jablkom sváru má byť odpadové potrubie na zadnej strane domu tejto rodiny. Muži si na rozlúčke so slobodou podľa vlastných slov vypili a potom sa k susedom vybrali riešiť práve sporné potrubie. "Ty špinavá cigánka, poď von, nech ťa dobijem, nech ťa zabijem. Ja som tu Hitler, aj som tu šéf, ja som tu pán, ja vás dobijem, ja vás všetkých dobijem," opisovala výkriky muža Nadežda, ktorá v dome bola. 

Obhajkyňa žiadala mužov spod obžaloby oslobodiť, keďže podľa nej skutky nie sú trestnými činmi. "Cítim sa krivo obvinený z vecí, ktoré som neurobil
v žiadnom prípade nemám žiadne rasové motívy," vyjadril sa obžalovaný Dávid. "Pokiaľ viem základné údaje o skutku, ja si myslím, že ten útok je rasovo motivovaný určite," vyjadril sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Žena sa spolu s piatimi deťmi mala ukrývať v kúpeľni domu. "Rozbili uzamknuté vchodové dvere, vnikli do jeho priestorov, pričom Dávid naďalej kričal slová: Cigánko, kde si, nech ťa tu dobijem, ja vás zabijem, ja som už zabil chlapa, aj vás zabijem, ja som Hitler, ja som tu šéf," povedala prokurátorka Okresnej prokuratúry Humenné. 

Obe strany sa zhodujú na tom, že policajti ich ochránili. Kým ženu s deťmi pred údajnými agresormi, obžalovaných pre ďalšími ľuďmi.  "Asi 20-30 dedinčanov, ich známych, proste Rómov, s palicami, s tyčkami. Nato prišli policajti. Ľudia ukazovali, že nám podrežú krky, hovorili nám biele opice a podobne, to policajti neriešili, riešili len nás," podotkol obžalovaný Martin. Kým muži hovoria o krivom obvinení, žena žiada nemajetkovú ujmu za údajné hrôzy, ktoré jej deti mali prežiť. Za zničené dvere už od jedného z obžalovaných dostala 300 eur.

Sudca pojednávanie odročil na február za účelom výsluchu ďalšieho svedka. Mužom v prípade dokázania viny hrozí až 5-ročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy