Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sánkovačka v Plejsoch pripravila žiačku o život. Obžalovaná učiteľka na súd opäť neprišla
Zdielať na

Sánkovačka v Plejsoch pripravila žiačku o život. Obžalovaná učiteľka na súd opäť neprišla

KROMPACHY / Už dva a pol roka uplynulo od tragického lyžiarskeho zájazdu košických školákov na Spiši. V stredisku Plejsy sa dve žiačky spustili po svahu zvanom Komín. Po silnom náraze do stromu a skál pri zjazdovke utrpela jedna školáčka smrteľné poranenia. Podľa obžaloby si učiteľka nesplnila povinnosti pedagogického vedúceho.

​Hlavné pojednávanie k tragickej sánkovačke na Plejsoch pokračovalo na spišskonovoveskom súde po siedmych mesiacoch. Obžalovaná opäť neprišla. Podľa obhajcu, učiteľka Petra medzičasom porodila. Teraz sa ospravedlnila zo zdravotných dôvodov. Na programe súdu bol znalec, ktorý skúmal zranenia školáčky Veroniky. Tá tragickú sánkovačku prežila s viacerými zlomeninami okrem iného, stehennej kosti, ramennej kosti, pneumotoraxu, ľahkým otrasom mozgu či pomliaždeniny pľúc. "Čo sa týka primeranej doby liečenia, tak táto trvá v prípade týchto poranení celkovo tých 16 týždňov. Tie poranenia mohli vzniknúť jedine pri tom kĺzaní sa na klzáku a náraze do tej prekážky," vyjadril sa súdny znalec z oblasti zdravotníctva Ľuboš Tomčovčík. 

Súdny znalec dospel k týmto záverom po preštudovaní zdravotnej dokumentácie zranenej Veroniky a osobným vyšetrením. Prokurátora tiež zaujímalo, či trpí školáčka trvalými následkami.

"Jeden rok od poškodenia zdravia. Tie trvalé následky spočívali v prítomností jaziev po operácií na tele. Je to aktívna športovkyňa, nepredpokladám, žeby mala nejaké trvalé následky, nejaké iné, ktoré by sa objavili," poznamenal Tomčovčík. Obhajca tiež navrhol predvolať ženu, ktorá v čase nehody bola na chate ako čašníčka. Tá potvrdila že obžalovanú učiteľku videla pred tragédiou vonku, pred chatou. "Videla som aj pani Sukubovú popri tom ako som vybehla von. A tá sa nachádzala v tej lokalite ako je kaďa, sauna a dozorovala tam viac-menej na deti," vypovedala svedkyňa. 

"Chcel by som poukázať na to, že ani vyšetrovateľ, ani prokurátor nejakým spôsobom opomenul túto svedkyňu. Hoci bolo verejne známe, že táto svedkyňa tam bola, pracovala tam," dodal Alexander Farkašovský, obhajca obžalovanej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy