Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vodič, ktorý autom blokoval sanitku tvrdí, že je nevinný a sanitke pomáhal
Zdielať na

Vodič, ktorý autom blokoval sanitku tvrdí, že je nevinný a sanitke pomáhal

TRENČÍN / Video zo šialenej jazdy 47-ročného Borisa z Bánoviec nad Bebravou, ktorý svojím vozidlom blokoval sanitku na majákoch, obletela svojho času celé Slovensko. Kým väčšina ľudí len neveriacky krútila hlavou, on sa bránil, že nič zlé nespravil. Vodiča ale obvinili a na trenčianskom okresnom súde sa začalo hlavné pojednávanie.

Zdravotní záchranári viezli ťažko ranenú dôchodkyňu do nemocnice v Trenčíne. Obžalovaný muž ich na aute prenasledoval asi 20 kilometrov. Mal vraj časový sklz a potreboval sa rýchlejšie dostať na pracovné stretnutie. V istom momente záchranári spomalili a vodič Mercedesu si to vysvetlil tak, že má sanitku predbehnúť. "V tom momente jediné riešenie, že chcú, aby som kvôli tej premávke išiel pred nimi, že tam už ten pacient asi kolabuje v tej sanitke. Tak som sa rozhodol, že pôjdem pred nimi v nejakom dostatočnom odstupe a budem trúbiť na autá, plus som používal aj výstražné svetlá," obhajoval sa obžalovaný vodič Boris Z. 

Polícia mužovi zadržala vodičák a obvinila ho zo všeobecného ohrozenia. Boris na súde vysvetľoval, že išlo o nedorozumenie. Hrozí mu až trojročné väzenie. "Sanitka ma neobiehala, držala sa stále za mnou. To ma opätovne utvrdilo v konaní. Razil som im doslova cestu," dodal obžalovaný.

Na pojednávaní vypočuli aj znalca z odboru cestnej dopravy. Ten má na vec jasný názor. Podľa neho obžalovaný vodič nezareagoval správne a jeho jazda bola nebezpečná. "Vodič jednoznačne musí umožniť sanitke prejazd, technicky sa správal veľmi neprimerane, zle kolízne a veľmi rizikovo," uviedol znalec cestnej dopravy Milan Holéci. 

Obžalovaný muž sa cíti nevinný. Podľa neho kolízne situácie spôsobili iní vodiči svojimi nesprávnymi reakciami. "Nebudeme sa vyjadrovať zatiaľ, lebo nemá význam sa vyjadrovať v prebiehajúcom súdnom konaní," povedal obhajca Michal Mikuš. Sudca odročil pojednávanie na február. Okrem iných vypočuje aj vodiča sanitky.

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy