Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bývalého SIS-kára, podozrivého aj z účasti na únose Kováčovho syna, prepustili z väzenia
Zdielať na
Krimi

Bývalého SIS-kára, podozrivého aj z účasti na únose Kováčovho syna, prepustili z väzenia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Z väznice v africkom štáte Mali po dvoch rokoch prepustili bývalého príslušníka SNS Ľuboša Kosíka. Na Slovensku ho spájajú s únosom syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča z roku 1995.

O prepustení Kosíka informoval ako prvý denník Sme. V africkej väznici skončil Kosík po tom, ako na neho vydali medzinárodný zatykač pre falšovanie zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur. Kosík povedal, že ho prepustenie prekvapilo. "Otvorili dvere a povedali koniec," povedal Kosík. 

V pondelok, deň pred jeho prepustením z väznice v Mali, špecializovaný trestný súd rozhodol, že pre nezaplatenie peňažného trestu mu rozsudok predlžuje o štyri roky. 

V rozhovore pre Denník Sme, v decembri 2017 uviedol, že okrem iného plnil aj úlohu bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu v zavlečení Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Vyriešeniu kauzy ale zabránili amnestie, ktoré v roku 1998 udelil premiér Vladimír Mečiar. 

Medzinárodný zatykač na Kosíka slovenská polícia vydala v prípade podvodu so zmenkami. Slovenský najvyšší súd koncom júna 2016 v tejto veci vyniesol právoplatný rozsudok. Kosík dostal 14 rokov za mrežami a pokutu 100 000 eur, no bývalý člen SIS ešte pred vynesením rozsudok zo Slovenska utiekol. 

Kosík ale dlhodobo tvrdí, že v prípade únosu syna vtedajšieho prezidenta je ochotný svedčiť, rovnako ako v prípade ďalších káuz bývalých príslušníkov SIS. Od štátu ale žiada, aby mu zaručil bezpečnosť. To, čo plánuje po prepustení z väzenia nechcel komentovať. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy