Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľký spor na malom družstve. Niekto vlastní kravín, iný pôdu pod ním
Zdielať na

Veľký spor na malom družstve. Niekto vlastní kravín, iný pôdu pod ním

JAKUBOVANY / Na družstve v Jakubovanoch neďaleko Sabinova sa strhla hádka o maštaľ. Tú pred rokmi kúpil istý muž, no pozemky pod ňou mu nepatria. Napriek tomu žiadal od družstva nájom a teraz ju dal vypratať súdnym exekútorom. Družstevníci a majitelia pozemkov bránili dobytok pred deložovaním vlastnými telami.

Sporom dvoch strán je maštaľ, v oficiálnych dokumentoch, výkrmňa dobytka. Dlhodobo ju využíva tunajšie roľnícke družstvo. Tento muž však tvrdí, že ju pred rokmi kúpil. Najprv žiadal nájom teraz vypratanie. "Keby ich pustil von, ja v tom momente za kravy nezodpovedám," tvrdí predseda RD Jakubovany Ján Mašlej. 

"Pani má svoju vlastnú maštaľ, má kde kravy chovať. Keď chce, tak jej kravy premiestnime do druhej maštale," tvrdí súčasný majiteľ maštale

Majiteľ maštale prišiel s exekútorom a veľkými kliešťami. Roľnícke družstvo tvrdí, že o maštaľ mali záujem. Nedostali sa k nej aj keď podľa nich v konkurze ponúkli vyššiu sumu. Pre pochybnosti napadli na súde aj kúpno-predajnú zmluvu. V prípade podali dovolanie na Najvyšší súd. "Sme ponúkli 500 tisíc korún," uviedol predseda RD Jakubovany, Ján Mašlej. 

Nevie, za koľko kúpil

Súčasný majiteľ si podľa vlastných slov nepamätá, za koľko maštaľ kúpil. V prepočte za približne dvetisíc eur sa majiteľ dostal k maštali. Aj keď nemal vysporiadané pozemky, nárokoval si škody za to, že niekto je uňho akoby v prenájme. Sumu už zablokoval ten istý exekútor. "Okolo 39 tisíc eur nájom," uviedol Jozef Kravec, právny zástupca družstva. " Osem päťdesiat  na meter štvorcový, veď ani Fico v Bonaparte toľko neplatí," tvrdí podpredsedníčka družstva Eva Metláková.

Maštaľ kúpil jeden avšak pozemky pod ňou a okolo nej patria iným a tí sa cítia ukrivdení. Vypratanie napokon skončilo na jednom liste vlastníctva. Ten bol nezaložený a číslo 105/2 na katastri nie je. 

"Ja podám trestné oznámenie na pani a tohto pána," uviedol Juraj Voloch, súdny exekútor. Deložovanie dobytka sa napokon nekonalo. Exekútor cúvol, no zároveň odkázal, že v tomto prípade ešte neskončil. "Počkám a urobím, keď to bude absolútne právne čisté," dodal súdny exekútor. 

V piatok prehral spor o pozemky aj slovenský prezident Andrej Kiska. Rozsudok je neprávoplatný. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy