Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Požiarom pre neudržiavané komíny je možné predísť, stačí pár eur
Zdielať na

Požiarom pre neudržiavané komíny je možné predísť, stačí pár eur

BRATISLAVA / Miliónové škody v uplynulej vykurovacej sezóne spôsobili neudržiavané komíny. Hasiči zasahovali pri stovkách požiarov. Predísť im môžete len za pár eur. Stačí zavolať kominára.

V apríli plamene pripravili o strechu nad hlavou rodinu z Jelky. Požiar sa začal šíriť pravdepodobne od komína. Majiteľom, ktorí si dom práve rekonštruovali, tak oheň pripravil ďalšie výdavky. "Následkom požiaru vznikla majiteľovi škoda za približne 20 000 eur," povedala policajná hovorkyňa v Trnave Júlia Kedrová. 

Vo februári hasiči zasahovali pri požiari ubytovne v Rosine v žilinskom okrese. Jeden z ubytovaných robotníkov si pri návrate na izbu všimol asi trojmetrové plamene šľahajúce z komína. Vnútorné priestory zas zavalil dym šíriaci sa od krbu. Do príchodu hasičov sa snažili oheň uhasiť svojpomocne, čo im zrejme zachránilo život. "Nikto sa nenadýchal splodín horenia, oni to vlastne zachytili v počiatočnom štádiu, že to zalievali vodou," povedal veliteľ zásahu hasičov v Žiline Pavol Cesnek. 

Celkový počet výjazdov hasičov k požiarom spôsobeným poruchou alebo nevyhovujúcim stavom vykurovacích telies bol v minulom roku 750. "Až v 555 prípadoch bolo najčastejšou príčinou vyhorenie sadzí," uviedla hovorkyňa prezídia hasičov Zuzana Farkasová. 

Najčastejšie k vzplanutiu sadzí dochádza pri mínusových teplotách. Kotol vtedy totiž ide na plný výkon. "To znamená, že sú vyššie spaliny, vyššia teplota spalín a odspodu nám to začne tlieť a vďaka komínovému ťahu to začne horieť a sa to správa ako raketový motor," povedal cechmajster kominárov Miroslav Ledický. 

Jedinou možnosťou ako tomu predísť je pravidelné čistenie komína. Ak kúrite tuhým palivom, musíte volať kominára každé štyri mesiace. Raz za pol roka stačí ak kúrite plynom, no nemáte vyvložkovaný komín. Ak je v komíne vložka, stačí raz ročne. Vyjde vás to na 10 a viac eur. Škody spôsobené požiarom sú omnoho vyššie. Navyše bez dokladu o čistení, by vám ich poisťovňa nepreplatila. "Škoda spôsobená nevyhovujúcim stavom vykurovacích telies bola viac ako milión eur," dodala Farkašová. Pri takýchto požiaroch je okrem majetku v ohrození aj ľudský život. V minulom roku sa takto zranilo 12 osôb.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy