Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Turista (32) schádzal z Rysov, vo víchrici stratil orientáciu a zamrzol. Jeho telo našli turisti
Zdielať na

Turista (32) schádzal z Rysov, vo víchrici stratil orientáciu a zamrzol. Jeho telo našli turisti

RYSY / Symbolické zamykanie tatranských dolín sa konalo v tieni tragédie, ktorá sa odohrala pod vrcholom Rysov. 32-ročný Poliak prechádzal pred asi štyrmi dňami z poľskej strany Rysov na slovenskú a vo víchrici stratil orientáciu. V piatok ho našli turisti kúsok od chaty nad sedlom Váha mŕtveho. Je to už dvanásta tohtoročná obeť Vysokých Tatier.

V oblasti Rysov len pred pár dňami husto snežilo a zúrila tam víchrica. Turista z Poľska práve v tomto nečase stratil na horách orientáciu a zmrzol. Prispelo k tomu aj jeho nedostatočné oblečenie.  "Mal rifle, tenisky," vraví horský záchranár. 

​Muž tam ležal niekoľko dní. Našli ho až v piatok turisti, ktorí šli okolo. Záchranári museli telo transportovať z chaty v náročných podmienkach, ktoré zodpovedali skôr zime ako jeseni. 

"Musí byť človek dobre oblečený, obutý. Mať nejaké mačky so sebou, palice a hlavne chodiť včas, nie po tme, lebo je potom jednoduché stratiť sa v tomto teréne, kde u nie sú vidieť značky," radí chatár Viktor Beránek. 

Tieto rady platia pre turistov vždy, ale v týchto horách len do 31. októbra. Na popradskom plese sa už tradične konalo zamykanie dolín. "Aby si tá príroda trošku oddýchla a zvieratka, ktoré ta žijú, mali pokoj," povedal slávnostne Radoslav Žlkovan, zo Štátnych lesov TANAP. Chodníka sa opäť otvoria až 14. júna. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy