Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hektické obdobie podnietilo vznik spoločnej republiky Slovákov a Čechov. Už je to 100 rokov
Zdielať na

Hektické obdobie podnietilo vznik spoločnej republiky Slovákov a Čechov. Už je to 100 rokov

PRAHA / Československá republika vznikla pred 100 rokmi v hektickom období, keď sa končila 1. svetová vojna. Rakúsko-uhorská monarchia, ktorej súčasťou boli aj Slováci a Česi, začínala kolabovať. Počas 28. októbra 1918 bolo v Prahe viacero spontánnych zhromaždení. To kľúčové prišlo až na sklonku dňa. Pri tejto príležitosti sa stretli aj viacerí slovenskí politici v Prahe.

Dohromady šesť premiérov – Slovenska, Poľska, Rumunska, Slovinska a Luxemburska a podpredsedkyňa vlády Chorvátska sa stretlo pri príležitosti 100. výročia historickej udalosti dôležitej ako pre Slovensko, tak pre Česko. Po zvítaní mali štátnici obed a po ňom už nasledovala najväčšia slávnosť dňa. 

Po tri a pol rokoch sa znovu otvorila jedna z najvýznamnejších pamiatok Českej republiky, Národné múzeum na Václavskom námestí. Opravy stáli 1,6 miliardy českých korún. 

Muži 28. októbra

Väčšina ľudí si vznik prvej republiky spája s trojicou Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš. Za "mužov 28. októbra" sú ale označovaní iní politici: Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup práve z Národného výboru česko-slovenského. "Ani Štefánik, ani Beneš, ani Masaryk neboli pri vyhlásení Československa v Prahe, ale ono je to logické, lebo oni celú vojnu vyvíjali svoju aktivitu v zahraničí," povedal vedec z historického ústavu SAV Michal Kšiňan. 

Dôležité je pripomenúť aj to, že 30. októbra 1918 sa v Martine zišlo okolo 200 slovenských predstaviteľov a politikov. "Oni ešte nevedeli, že dva dni skôr vyhlásili Československú republiku a v Deklarácii slovenského národa sa prihlásili k myšlienke vzniku Československa," dodal Kšiňan. Práve na základe tejto historickej udalosti budeme mať tento rok jednorazový štátny sviatok.

Archív je plný spomienok na vznik ČSR

Vzácne originálne dokumenty a fotografie ku vzniku ČSR sa skrývajú aj v slovenskom národnom archíve. "Slovenský národný archív má bohatú zbierku fotodokumentácie o vzniku republiky, či už je to príchod legionárov do Bratislavy, či už Ohlasy, ktoré ohlasovali Slovákom, že vznikla nová republika," povedal historik zo Slovenského národného archívu Lukáš Repják. 

Jedným z najvzácnejších dokumentov je originál Martinskej deklarácie z 30. októbra 1918. "Je to originál písaný rukou, ktorý sa vlastne zachoval ako jediný na Slovensku," povedal Repják. V archíve sú aj osobné doklady niekdajšieho významného slovenského politika Vavra Šrobára.

Najviac dobových materiálov sa viaže k 10. výročiu založenia Československa. Plagáty ilustrujú ako umelci vnímali česko-slovenskú štátnosť. Podľa historika práve 10. výročie ČSR sa oslavovalo aj na Slovensku vo veľkom štýle. S 10. výročím sa spájala aj slávnostné odhalenie mohyly na Bradle, do ktorej v tom čase uložili Štefánikove pozostatky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy