Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mal sledovať novinárov pre Petra Tótha, na Finančnej správe končí
Zdielať na
Krimi

Mal sledovať novinárov pre Petra Tótha, na Finančnej správe končí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Zamestnanec finančnej správy, ktorý mal údajne podľa týždenníka Plus 7 dní sledovať pre Petra Tótha novinárov, po vzájomnej dohode s vedením k 25.10. končí a odchádza z práce. Informáciu pre Televíziu JOJ potvrdila hovorkyňa Finančnej správy.

Hovorkyňa Finančnej správy už v dopoludňajších hodinách uviedla, že Finančná správa sa situáciou zaoberá. Finančná správa sa obrátila a dotazovala v tomto prípade aj na generálnu prokuratúru. 

Informácie, že zamestnanec finančnej správy mohol pomáhať pri sledovaní novinárov, sú závažné a okamžite sa začali preverovať. Uvádza sa to v stanovisku hovorkyne finančnej správy Ivany Skokanovej k článku v Plus 7 dní. "V tejto súvislosti sme už v komunikácii aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, vrátane Generálnej prokuratúry SR. Vedieme zároveň interné vyšetrovanie a podnikáme ďalšie kroky, ktoré v tejto chvíli nemôžeme konkretizovať," uvádza sa vo vyhlásení. "So zamestnancom sme rozviazali pracovný pomer. V žiadnom prípade nechceme, aby sa meno takej štátnej inštitúcie, ako je finančná správa, spájalo s uvedenými medializovanými informáciami a už vôbec nie s praktikami, ktoré sú spájané s trestnou činnosťou," dodala ďalej Skokanová v stanovisku.

Úrad špecializovanej prokuratúry medializované informácie nepotvrdil s tým, že vyšetrovanie pokračuje, preto nebudú neoverené informácie komentovať, aby nezmarili vyšetrovanie. "Akékoľvek zverejňovanie údajných informácií z vyšetrovania alebo dohadov o nich, v konečnom dôsledku len napomáha ďalším osobám, aby sa vyhli vyvodeniu vlastnej trestnoprávnej zodpovednosti. Zo strany orgánov činných v trestnom konaní preto boli prijaté opatrenia, aby k obdobnému protiprávnemu konaniu už nedochádzalo a zároveň, aby každá osoba, ktorá neoprávnene sprístupní alebo zverejní informácie z vyšetrovania, bez ohľadu na to, či sú pravdivé alebo naopak zavádzajúce, niesla za takéto svoje konanie následky," povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Týždenník Plus 7 dní zverejnil informáciu, že pre Petra Tótha mal novinárov sledovať aj bývalý príslušník ŠtB, ktorý pracuje na Finančnom riaditeľstve SR. Má ísť o 52-ročného Miroslava Kriaka, ktorý pred  rokom 1989 v rámci ŠtB pôsobil v odbore zameranom práve na sledovanie vnútorných nepriateľov. 

Tóth sa mal polícii priznať, že pre Kočnera sledoval novinárov

Peter Tóth údajne na polícii priznal, že na pokyn Mariana Kočnera sledoval niekoľkých známych slovenských žurnalistov. Informoval o tom Denník N, v redakcii ktorého pracuje jedna zo sledovaných novinárok. Kedysi bol Tóth hviezdou novinárskeho neba, ktorá komunikovala s Oskarom Fegyveresom. Neskôr bol šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby. V súčasnosti Peter Tóth svedčí pred políciou, že na pokyn Mariana Kočnera rok a pol sledoval niektorých novinárov. Šlo práve o tých, ktorí Kočnerovi venovali pozornosť. Za sondu do životov novinárov si nechal Tóth od dnes väzobne stíhaného kamaráta platiť tisíce eur. Pre denník to potvrdili viaceré policajné zdroje. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy