Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svedkovia prehovorili o otrave dravcov. Obžalovaný je dodnes hospodárom
Zdielať na

Svedkovia prehovorili o otrave dravcov. Obžalovaný je dodnes hospodárom

DUNAJSKÁ STREDA / Pred súd sa v pondelok po troch rokoch postavil muž, ktorý je obvinený z držania nebezpečného karbofuránu. Pred desiatimi rokmi bol tento insekticíd na Slovensku zakázaný. Napriek tomu ním ktosi otrávil dravce v poľovnom revíri, v ktorom je obvinený muž hospodárom.

V Dunajskej Strede začalo hlavné pojednávanie s hospodárom poľovného združenia neďalekej obce, ktorý je obvinený z držania nebezpečných látok. Polícia v roku 2015 pri domových prehliadkach v Baloni našla v dome matky 58-ročného muža 10 kilogramov granulovaného karbofuranu. Stalo sa tak po tom, ako v revíri baloňských poľovníkov našli uhynuté vzácne dravce po požití karbofuranom otrávených návnad. "Toto je vlastne konečne prvý prípad, ktorý sa rieši takouto súdnou cestou," povedal Jozef Chavko, ochranca dravcov na Slovensku. 

"Obžalovaný a dvaja svedkovia využili svoje právo odoprieť vypovedať a následne súd pokračoval výsluchom ďalších deviatich svedkov," pokračovala hovorkyňa súdov Trnavského kraja Jana Kondákorová. Kým jedni vypovedali, že ich takýmto spôsobom chcú pripraviť o revír, druhí opisovali niekdajšie praktiky poľovníckeho združenia, ktorého je obvinený muž dodnes hospodárom.  

"Oslovil ma, či mám voľný čas, priniesol vo vedre črevá, vnútornosti a priniesol zo sebou aj chemikáliu v umelej bandaske. Ukázal mi spôsob ako to robiť. Na konci revíru ma počkal, potom mi dal v tom flakóne čo bola látka a ak sa to minie, tak mi ešte dodatočne dá ďalšie množstvo," takto vypovedal prostredníctvom tlmočníka vypovedal pred senátom muž, ktorého mal vraj obžalovaný učiť, ako klásť otrávené návnady. Vypočutí boli aj ďalší členovia poľovníckeho združenia.

"Predpokladám, že je nevinný. Medziľudské vzťahy, ktoré tam sú aj boli, sú vážne naštrbené," vyjadrila sa obhajca obvineného muža Jozef Sliška. Použite, kúpa či skladovanie tohto vysoko jedovatého insekticídu boli pred 10 rokmi na Slovensku zakázané. "Viacerí svedkovia boli zastrašovaní, myslím si, že títo ľudia, ktorí tu vypovedali sú jedni z prvých, ktorí sa nebáli povedať, čo videli," dodal Chavko. Pojednávanie sa v pondelok odročilo až na 21. novembra.


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy