Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sýrčan, ktorý útočil v Kolíne, požiadal o azyl v Česku
Zdielať na
Krimi

Sýrčan, ktorý útočil v Kolíne, požiadal o azyl v Česku

KOLÍN NAD RÝNOM / Päťdesiatpäťročný Sýrčan, ktorý v pondelok zranil na železničnej stanici v nemeckom Kolíne nad Rýnom dve ženy, požiadal pred troma rokmi o azyl v Českej republike.

Sýrčan, ktorý v pondelok na hlavnej stanici v Kolíne nad Rýnom pri rukojemníckej dráme zranil dve ženy, v roku 2015 požiadal o azyl v Česku. Informovali o tom nemecké médiá. Dnes už 55-ročný muž krátko po podaní žiadosti o azyl odišiel z Česka do Nemecka, kde však úrady premeškali lehotu na jeho vrátenie. 

Rukojemnícka dráma 

Muhammad A.R. v pondelok popoludní v reštaurácii McDonald´s na kolínskej stanici začal rozlievať horľavinu a potom odpálil takzvaný Molotovov kokteil. Popáleniny pritom utrpelo 14-ročné dievča. 

Sýrčan sa potom presunul do lekárne oproti, kde sa zmocnil ženy a dve hodiny ju držal ako rukojemníčku. Špeciálne jednotky ju napokon oslobodili, pričom ale ťažko zranili útočníka. Toho museli okamžite operovať. Nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo v stredu uviedlo, že majú dostatok indícii, aby sa mohli domnievať, že čin bol radikálne-islamisticky orientovaný. 

Pricestoval do Česka 

Prvou krajinou v Európskej únii, do ktorej Sýrčan vkročil, bola Česká republika v roku 2015. Požiadal tam o azyl, ale už v marci údajne odcestoval do Nemecka, kde o dva týždne neskôr tiež požiadal o prijatie do krajiny. 

Na základe dublinského systému, podľa ktorého je za spracovanie o azyl zodpovedná tá únijná krajina, do ktorej migrant vstúpil najprv, mohlo Nemecko predať Muhammada späť českým úradom. Úradníci ale premeškali lehotu, v ktorej tak mohli urobiť. V júni 2015 následne Spolkový úrad pre migráciu a utečencov udelil v Nemecku Sýrčanovi status utečenca. Od tej chvíle v krajine žil legálne a zdržoval sa v meste Kolín nad Rýnom.

Muhammad, ktorý pri zásahu polície utrpel strelné poranenie hlavy, je podľa prehlásenia generálnej prokuratúry naďalej v kóme. Kedy a či vôbec ho bude môcť polícia vypočuť, nie je známe. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy