Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chcel uniesť syna najbohatšej Slovenky. Ako zbraň mal použiť kušu s jedom
Zdielať na
Krimi

Chcel uniesť syna najbohatšej Slovenky. Ako zbraň mal použiť kušu s jedom

Zdroj: isifa

TRNAVA / Plánoval vydieračský únos syna najbohatšej Slovenky. Výkupné za jeho prepustenie chcel následne žiadať vo výške 300 tisíc eur. Krajský súd vo štvrtok pre Ladislava Somogyiho rozhodol o doživotnom treste. K samotnému únosu nedošlo, pretože Somogyiho stihli zadržať policajti NAKA.

Z obžaloby vyplývalo, že pod hrozbou usmrtenia chcel za prepustenie maloletého získať výkupné 300-tisíc eur. Krajský súd v Trnave tak rozhodol o jeho doživotnom treste pre plánovanie vydieračskeho únosu syna podnikateľky Márie Blaškovej.

Podľa obžaloby sa na únos pripravoval v obci Zelenč ale aj na iných miestach Slovenska. Ladislav Somogyi zároveň vystupoval pod falošnou identitou ako Vasil Migo. O podnikateľke si zisťoval viaceré informácie, ako adresu bydliska, spôsob jej ochrany, zvyklosti, používanie áut. Pre maloletého chlapca mal dokonca naplánovaný úkryt. Policajné postupy v tomto prípade mal údajne naštudované. 

Pri únose plánoval použitie kuše so šípmi, ktorých hroty mali byť namočené do rastlinného jedu. Kušu so šípmi si dokonca 8. septembra 2014 aj kúpil, na druhý deň ho však polícia zadržala v súvislosti s inou trestnou činnosťou.

Odsúdený na doživotie bol ešte v januári 

Somogyiho odsúdil na doživotie v ústave s maximálnym stupňom stráženia Okresný súd v Trnave v januári tohto roku. Úhrnný trest dostal za obzvlášť závažný zločin vydieračského únosu v štádiu prípravy a za prečin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny. Obžalovaný sa proti rozsudku odvolal, pričom spochybňoval činnosť policajného agenta, použitie informačno-technických prostriedkov a ďalšie postupy polície pri odhaľovaní jeho činnosti. Krajský súd v Trnave jeho odvolanie zamietol, rozsudok je tak právoplatný.

Podľa rebríčka časopisu Forbes patrí Blašková medzi pätnásť najbohatších Slovákov, jej majetok vyčíslili na 400 miliónov eur.

Pozrite si reportáž, ako pokračuje vyšetrovanie Vietnamca:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy