Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nishita, obžalovaného z vraždy futbalistu, súd oslobodil
Zdielať na

Nishita, obžalovaného z vraždy futbalistu, súd oslobodil

BRATISLAVA / Ind, ktorý minulý rok usmrtil 37-ročného Branislava v centre mesta, sa dozvedel od súdu verdikt. Ten ho oslobodil s tým, že išlo o nutnú obranu. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

​Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné. Ako skonštatoval predseda senátu Okresného súdu Bratislava I, konanie obžalovaného napĺňa podmienky a atribúty nutnej obrany. 

V kauze smrteľného pobodania z októbra 2017, ktorého obeťou bol 37-ročný Branislav, vyniesol Okresný súd Bratislava I v pondelok rozsudok. Malo sa tak stať ešte pred týždňom, avšak pre chorobu predsedu senátu bolo pojednávanie odročené.

Nutná obrana

Sudca sa na začiatku svojej reči ospravedlnil za časové prieťahy a prešiel k rozsudku. Prokuratúra navrhovala Nishitovi 15 rokov za mrežami. Sudca, ale rozhodol inak. Zavážiť mali hlavne kamerové záznamy z nemeckej ambasády, na ktorých je vidieť, že konflikt s Nishitom mali vyvolať práve traja muži. 

"Boli naplnené podmienky nutnej obrany zo strany obžalovaného. Súd rozhodol najmä s poukazom na paragraf 25 odsek 1 a 3 trestného zákona, pre ktoré je konanie obžalovaného beztrestné. Súd v zmysle ustanovení trestného poriadku vydal príkaz na prepustenie obžalovaného z väzby na slobodu," informoval hovorca súdu Pavol Adamčiak. 

Proces nekončí

Proces sa ešte nekončí. Prokurátor totiž nebol s rozhodnutím súdu spokojný. "Vypočuli sme si rozsudok, ihneď po vyhlásení som podal odvolanie a budeme čakať na písomné vyhotovenie tohto rozsudku. Následne budeme reagovať odôvodnením nášho odvolania. Ja teda dúfam, že krajský súd sa bude zaoberať argumentami, ktoré budú uvedené v odvolaní," 

Útok podľa sudcu nebol rasovo motivovaný, pričom ale nie je vylúčené, že to tak obžalovaný mohol vnímať. No veľkú úlohu mal zohrať aj alkohol. Sudca dokonca za vysoko pravdepodobné uviedol ako zdroj konfliktu kolegu obete. 

Reakcie rodín

"Vnímam to ako zadosťučinenie a konečne, že spravodlivosť zvíťazila. Ja som od začiatku verila, že čo sa stalo, ako sa to stalo a postupne, ako dôkazy prišli, potvrdili, že môj manžel hovoril celý čas pravdu," vyjadrila sa manželka obžalovaného. 

S rozhodnutím naopak nebola spokojná rodina nebohého Branislava."Žiaden typ rozsudku život môjho brata a syna mojich rodičov nevráti. Takže mne v tomto momente nezostáva nič iné, len z môjho pohľadu konštatovať, že súd šliapol mimo. Ale súd rozhodol, ako rozhodol, takže my budeme čakať len na odvolacie konanie," povedal brat zosnulého futbalistu. 

Rok od útoku 

Obžalobe pre trestný čin vraždy a ublíženia na zdraví v štádiu pokusu v tomto prípade čelil slovenský občan indického pôvodu Nishit T. Incident sa odohral v októbri 2017 v nočných hodinách v centre Bratislavy. Obžalovaný sa dostal do fyzického konfliktu s dvoma mužmi, pričom Nishit T. následne použil nôž.

Branislavovi spôsobil zranenia na krku, ktorým podľahol. Zároveň nožom na brade a hrudi obžalovaný poranil aj jeho kamaráta Volodymyra. Nishita T. polícia zadržala. Pred súdom obžalovaný argumentoval, že išlo o sebaobranu pred rasistickým útokom. Prokuratúra napriek tomu navrhuje minimálne 15-ročný trest.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž, v ktorej žena Nishita T. hovorí o rasových útokoch, ktorým jej manžel musel často čeliť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy