Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mimoriadny tréning hasičov. Zachraňovať museli ľudí z lanovky
Zdielať na

Mimoriadny tréning hasičov. Zachraňovať museli ľudí z lanovky

VYSOKÉ TATRY / Na Štrbskom Plese sa stretli slovenskí a českí hasiči. Hovorili o postupoch pri zachraňovaní ľudí z lanoviek. A treba povedať, že neostalo len pri teórii.

"Chceli sme vidieť, aké iné techniky sa používajú na Slovensku a aké používame rovnaké," povedal o cvičení Miloš Odstrčil, letecký záchranár z Česka. Slovenskí a českí hasiči spojili svoje sily a niektorí si dokonca vyskúšali aj tú druhu stranu - ľudí, ktorí potrebovali zachrániť. 

Istenie muselo byť 100-percentné a súhra posádky aj tých, čo visia na lane úplná, nehovoriac o precíznej práci pilota vrtuľníka. Stroj musí navigovať tak, aby sa hasiči dostali po lane k postihnutým. A po zaistení ich spolu dostať preč.  

"Podľa nášho názoru je to efektívnejšia metóda. V danej chvíli môže pracovať viac záchranárov," myslí si  český hasič Daniel Šarman. Nie vždy ale počasie dovolí vrtuľníku vzlietnuť. Preto si hasiči vyskúšali aj iný typ evakuácie - po lane zo zeme. "Ide čo najlepšiu, najefektívnejšiu, najrýchlejšiu evakuáciu tých ľudí," vysvetľuje slovenský hasič Marián Lopuch. 

V neposlednom rade závisí aj na spolupráci zachraňovaných osôb. Dostanú sa prirodzene do neobvyklej situácie, musia si však zachovať chladnú hlavu a uvedomiť si, že ten hasič je tam na to, aby im pomohol. 

Pozrite si archívnu reportáž, kedy museli evakuovať ľudí z lanovky pre technický problém: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy