Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Falošných bombových hrozieb pribúda. Objasniť ich je čím ďalej, tým zložitejšie
Zdielať na

Falošných bombových hrozieb pribúda. Objasniť ich je čím ďalej, tým zložitejšie

BRATISLAVA / V poslednom čase sa s falošnými bombovými hrozbami znova akoby roztrhlo vrece. Tento týždeň anonym takmer zmaril pojednávanie v kauze Glance House, kde sa spomína aj kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. Objasnenosť takýchto činov nie je vysoká, podľa odborníkov by pomohli vyššie tresty.

Súd v prvom bratislavskom okrese býva terčom podobných útokov prakticky každý týždeň. V júni sme dokonca zaevidovali aj niekoľko zbytočných výjazdov polície v priebehu pár dní. Začiatok októbra sa nesie v podobnom duchu. Pred Justičným palácom opakovane zasahovali hasiči a aj policajti so špeciálne vycvičenými psami. "Za obdobie od 01.01. do 30.09.2018 evidujeme na území Bratislavského kraja celkovo 30 prípadov trestného činu šírenia poplašnej správy, pričom objasniť sa z tohto počtu podarilo doposiaľ celkovo 10 skutkov," uviedol Michal Szeiff, hovorca KR PZ Bratislava. 

​Podľa bývalého policajta sú za pomerne nízkou mierou objasnenosti čoraz sofistikovanejšie spôsoby nahlásenia bomby v danom objekte ako aj ich nárast, čo komplikuje prácu polície. "Za mojej éry by som vedel na jednej ruke spočítať takéto trestné činy, v poslednom období narástli enormne," povedal bývalý policajt Ladislav Döme.

Podľa bývalého okresného policajného šéfa z Galanty sú za anonymnými hrozbami najčastejšie tri typy páchateľov. "Niektorí páchatelia si takýmto spôsobom chcú vyrovnať nejaké dlhy. Chceli týmto spôsobom buď oddialiť alebo zmariť súdne konanie," Ladislav Döme. 

Zriedkaví vraj neboli ani psychicky narušení páchatelia či ľudia, ktorí si šírením poplašnej správy riešia osobné problémy v práci či dokonca v láske.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy