Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská moslimka prišla o manžela, rodinu a dobré meno. Rozhodnutie súdu jej to nevráti
Zdielať na

Slovenská moslimka prišla o manžela, rodinu a dobré meno. Rozhodnutie súdu jej to nevráti

SNINA / Obrovský zvrat nastal v prípade údajného falšovania sýrskych pasov, ktoré mali z Damašku priviezť na Slovensko manželia zo Sniny. Súd totiž Slovenku a Sýrčana, ktorí boli obvinení zo zločinu prevádzačstva spod obžaloby oslobodil. Hoci dvojica po celý čas trvala na svojej nevine, obvinili ich a hrozilo im osemročné väzenie. Podľa rozhodnutia súdu sa ale skutok nestal.

Sýrčan Abdul a Slovenka Veronika, manželský pár, ktorý musel tri roky čeliť obvineniu zo zločinu prevádzačstva. Odsúdenie okolia pre nich nebolo tým najhorším. "Zničili nás a už je to jedno, už to nijaký papier nespraví. Nevráti mi to ani rodinu späť, ani tie roky, ani to, že deti sú už poznačené skutkom a ani moje dobré meno mi to nevráti, nič mi to nevráti," uviedla Veronika. "Prídu, zavrú vás, obvinia ako nejakých teroristov a čo myslíte, že ľudia na to nereagujú?" dodala. 

Manželstvo Slovenky a Sýrčana obrovský tlak nevydržalo. Dvojica sa rozviedla. "Len jednu jedinú vec mi to dalo - kto je môj skutočný kamarát a kto nie. Kto stál pri mne po celú dobu a veril mi a kto nie," povedala zbavená obvinenia. 

​Manželia žili istý čas v Sýrii. Vojna ich donútila krajinu opustiť. Chceli ochrániť najmä deti. Mama Veronika hovorí, že domová prehliadka špeciálnych jednotiek v ich byte zanechala na deťoch následky. "Deti si mysleli, že armáda zo Sýrie nás prišla zabiť. A my sme presne od takých situácií utiekli s deťmi sem. Videli, že tu sú malé deti a ja tak mieril samopalom," opísal situáci Abdul. 

Podľa polície mala Slovenska so Sýrčanom v Damašku prevziať vyše 30 sýrskych pasov a zabezpečiť do nich vízové nálepky. Veronika od začiatku všetko popierala. "Boli sme klamári, prevádzači, boli aj slovné útoky a bolo aj veľa známych, ktorí sa nás stránili," povedala Veronika. 

"Sudca Okresného súdu v Humennom na hlavnom pojednávaní oslobodil oboch obžalovaných spod obžaloby zločinu prevádzačstva spáchaného v štádiu prípravy formou spolupáchateľstva, pretože nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý sú obžalovaní stíhaní. Súd rozhodoval v neprítomnosti obžalovaných," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa Krajského súdu v Prešove. 

"Ani necítim voči nikomu zlosť, ani nenávisť, ani nemám ťažké srdce voči nikomu. Každý nech koná tak, aby sa nebál umrieť. Chcem veriť iba v to, že zajtra ráno otvorím oči a uvidím nový deň," dodala Veronika. 

Rozhodnutie zatiaľ právoplatné nie je.

Najviac využívanou hranicou pre prevádzačov je tá s Ukrajinou. pozrite si reportáž o ich zadržaní:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy