Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tma, neprístupný terén a prevádzači. Redaktorka TV JOJ strávila noc na východnej hranici
Zdielať na

Tma, neprístupný terén a prevádzači. Redaktorka TV JOJ strávila noc na východnej hranici

PODHOROĎ / Hranice štátu môžu byť veľmi nebezpečným miestom. Človek tam môže stretnúť pašerákov či prevádzačov. Kolegovia z TV JOJ strávili noc na našej východnej hranici. Spolu s hraničnými policajtmi prešli 12 kilometrov a stretli aj svojich pohraničných kolegov.

V blízkosti hraničnej čiary je poriadne neprístupný terén. "Sú tu veľké výškové prevýšenia, vonkajšia hranica je ťažko prístupná na niektorých miestach aj s terénnymi vozidlami," uviedla Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance.

Dĺžka celej východnej hranice je 98 kilometrov, z toho dĺžka služobného úseku oddelenia hraničnej kontroly Podhoroď je 12 kilometrov. "Od začiatku kalendárneho roka do konca augusta bolo v služobnom úseku v Podhorodi zadržaných 46 migrantov, čo je najviac zo všetkých oddelení na hranici," povedala Agnesa Kopernická.

Policajti sú počas prehliadok stále v strehu. Tvrdia, že v noci je najdôležitejšie počúvať. "Presunú sa čo najbližšie k hraničnej čiare. Jedným zo spôsobov výkonu služby je aj skryté pozorovanie. To znamená, že policajti sa zamaskujú v lese a pozorujú okolie," opísala službu hovorkyňa RHCP Sobrance. Často stoja v tme bez pohybu desiatky minút. V noci používajú aj moderné termokamery. Počas hliadkovania v teréne sa začali z tmy vynárať dve postavy. Muži boli ozbrojení a reportérke TV JOJ nebolo všetko jedno. Išlo o príslušníkov ukrajinskej pohraničnej stráže.

Ochrana východnej hranice je pre hraničných policajtov prioritou. Stáva sa, že v teréne im ide o život. Agresivita prevádzačov totiž stúpa a často chodievajú ozbrojení. Pred štyrmi rokmi dokonca jeden z najobávanejších prevádzačov na hliadku strieľal. Počas prestrelky napokon prišiel o život.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy