Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzi Sliačom a Kováčovou sa zrútilo vojenské lietadlo L-39
Zdielať na

Medzi Sliačom a Kováčovou sa zrútilo vojenské lietadlo L-39

SLIAČ / Medzi Sliačom a Kováčovou sa v stredu približne o štvrť na tri zrútilo cvičné vojenské lietadlo L-39. Na miesto nehody smeruje minister obrany SR Peter Gajdoš.

"S najväčšou pravdepodobnosťou sa piloti zachránili. Lietadlo bolo nasmerované do neobývaného priestoru. Akonáhle budem vedieť bližšie informácie, okamžite vás budem informovať," povedal krátko po páde minister obrany Peter Gajdoš.

"Uvedená letecká tragédia sa stala o 14:15. V súčasnosti neviem povedať príčiny katastrofy. Podľa informácií, ktoré mi dal náčelník generálneho štábu, obaja piloti sú v poriadku. Nevznikli škody na civilnom priestore. Na miesto odletela letecká pátracia skupina a z rezortu ministra obrany som vyslal komisiu na riešenie leteckých katastrof. Osobne na miesto vyrážam aj ja," dodal Gajdoš.

​Gajdoš povedal po brífinhu aj to, že ​išlo o vysadenie motora. Piloti sa pripravovali na pristátie, mali vysunutý podvozok. Vracali sa z Levíc. Mali technický problém, tak stroj naviedli mimo Sliača a katapultovali sa. Bol vyrobený v roku 1989, prešiel dvoma generálnymi opravami. Kým sa prípad nevyšetrí, pozastavili lety albatrosov. Posledný problém s albatrosom bol v roku 2002.

"Stíhačka Albatros L 39 nie je vyzbrojená. Na mieste zasahujú vojenskí hasiči," uviedol Ľuboš Michálik z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici. Požiar je podľa jeho slov lokalizovaný. Zasahuje 12 príslušníkov OR HaZZ vo Zvolene a OR HaZZ v Banskej Bystrici na štyroch kusoch techniky. Prežitie pilotov potvrdil aj rezort obrany s tým, že v súčasnosti im poskytujú zdravotnícku pomoc v jednej z nemocníc. Vojenská polícia okolie dopadu stroja uzavrela, vojaci prehľadávajú široké okolie a hľadajú ďalšie trosky. 

“Chcem zdôrazniť, že išlo o skúsených vycvičených pilotov, ktorí v danej situácii zareagovali tak, ako mali. Najdôležitejšie je, že sú živí a mimo ohrozenia života,” povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

Ako doplnil náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Daniel Zmeko, o nehode boli okamžite informovaní rodinní príslušníci, ktorým bola ponúknutá pomoc zo strany rezortu a ozbrojených síl. Genmjr. Svoboda vysvetlil, že príčinou katapultácie pilotov bolo vysadenie motora. “A samozrejme dôležité je, že lietadlo nasmerovali mimo obývanú oblasť,” povedal.

Bojová stíhačka

L-39 Albatros je podzvuková bojová stíhačka, ktorú Ozbrojené sily SR používajú prioritne na výcvik pilotov. V armáde slúži od 80. rokov minulého storočia. Strojom, ktoré majú naše vzdušné sily postupne končí technická životnosť. L-39 majú domovskú základňu neďaleko miesta nehody, na leteckej základni Sliač.

Správu budeme aktualizovať. Na miesto smeruje redaktorka TV JOJ Katarína Kováčiková.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy