Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Colníci zaistili tovar, ktorý nespĺňal bezpečnostné kritériá. Uskladnenie nebude zadarmo
Zdielať na

Colníci zaistili tovar, ktorý nespĺňal bezpečnostné kritériá. Uskladnenie nebude zadarmo

NOVÉ ZÁMKY / Colníci Nitrianskeho kraja v spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou odhalili stovky kusov nebezpečných výrobkov, ktoré smerovali do Únie. Ak dovozca nebude vedieť preukázať certifikát o ich bezpečnosti, čaká ich cesta späť do Číny alebo likvidácia.

V colných skladoch v Nových Zámkoch, v Komárne a v Leviciach skončili dopravné prostriedky, ktoré sa zatiaľ nedostali k užívateľom. Takmer 700 detských šliapacích trojkoliek, desiatky elektrických kolobežiek, skladacích elektrických bicyklov, tri balančné vozidlá a dokonca aj jeden motorový čln. Popri dopravných prostriedkoch riešili colníci aj nebezpečné ručné náradie, viac ako 200 reťazových píl. Ani jedno z nich nespĺňalo kritériá bezpečnosti, čo bolo zistené až po tom, ako prekročili hranice únie, kde boli navrhnuté na prepustenie do voľného obehu. "Jednalo sa o takmer 1000 kusov, ktoré nespĺňali základné bezpečnostné požiadavky týkajúce sa ochrany," uviedol Stanislav Pacher z colného úradu v Nitre. 

Teraz čakajú na ďalšie rozhodnutie, aj keď nie sú falzifikátmi. Po stanovisku Slovenskej obchodnej inšpekcie o ich nebezpečnosti, zostávajú v colnom sklade. Nechcené uskladnenie ale nebude zadarmo. Nemalé skladné stanovuje colný zákon. "Dovozcovi sa dáva primeraná lehota na odstránenie zistených nedostatkov. V prípade, ak v lehote tieto nedostatky odstránené nebudú, tovar bude buď spätne vyvezený z územia únie alebo bude zničený pod dohľadom colníkov," uviedol Pacher. 

Je teda otázne nielen to, či sa tieto produkty dostanú do rúk konečných spotrebiteľov do Vianoc, ale či sa do ich rúk v rámci Európskej únie vôbec niekedy dostanú. "Išlo prevažne o tovar z Číny a v jednom prípade z Vietnamu," povedal Pacher. 

Zdá sa, že s blížiacimi Vianocami sa colné sklady budú podobným tovarom napĺňať častejšie. "Kontroly budú zamerané aj na dovoz svietiacich reťazí, ktoré v minulosti boli vo veľkom množstve zaistené práve z dôvodu, že nespĺňali bezpečnostné podmienky," dodal Pacher.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy