Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Teror v obci. Obyvateľku už dva týždne stráži polícia
Zdielať na

Teror v obci. Obyvateľku už dva týždne stráži polícia

BÁTOROVE KOSIHY / V tri a pol tisícovej obci v komárňanskom okrese má už druhý týždeň jedna z obyvateliek policajnú ochranu. Predtým jej niekto rozbil okná a dostáva vraj vyhrážky. Tvrdí, že sa tak deje, pretože je Rómka. Starosta toto odmieta, podľa neho ide o konflikt susedov – dokonca žene navrhol, že sprostredkuje stretnutie pohnevaných rodín na uzmierenie. Zatiaľ ani jedna strana nereagovala.

Katarína žije v obci už 23 rokov, teraz požiadala o policajnú ochranu, tvrdí, že posledný rok sa tam dejú zvláštne veci. Najprv žiadala políciu, ktorá podpálenie strechy jej domu a vybité okná riešila ako priestupok. Preto sa obrátila na prokuratúru, ktorá jej vyhovela. "Pretože som dostala aj vyhrážky, že keď mi zoberú ochranku, počkajú si, a potom si to vybavia s nami," uviedla Katarína Bertóková, žena pod policajnou ochranou. 

Jej syn v auguste, po konflikte so susedmi, bodol jedného z nich do chrbta. Chcel brániť mamu po tom, ako ju mali susedia v prítomnosti policajtov napadnúť. Príčinou sporu bola hlasná hudba z ich dvora, ktorá rušila pozostalých nedávno zosnulého otca suseda. Toto vraj nebol dôvod, prečo požiadala o policajnú ochranu. "No neviem, možno, že to vyvolalo, ale potom nechápem, že čo majú proti iným Rómom, keď im podpaľujú domy," povedala Katarína. 

V dedine boli tento rok podpálené až štyri domy. "Jednalo sa prevažne o požiare povalových priestorov a strechy, škody tam neboli veľké, k príčine požiaru sa nebudem zatiaľ vyjadrovať," informoval Tibor Košan, zisťovateľ požiarov HaZZ KOMÁRNO. "Väčšinou sú to exekútorské domy, do ktorých sa chcú Rómovia nasťahovať, alebo v nich bývajú," dodala Katarína. 

Starosta odmieta rasový motív. "Všetky štyri domy neboli obývané Rómami, len dva," podotkol starosta Roland Labancz. "Samospráva spolupracuje s Rómami, my tu máme medzinárodnú recitačnú súťaž Rómov každoročne, ani ako starosta, ani ako súkromná osoba som nemal konflikt s nimi," dodal. Avšak pani Katarína to vidí ináč: "Poprosil občanov, aby takýmto ľuďom nepredávali domy."

Starosta TV JOJ ukázal svoj prejav zo Dňa obce, o ktorom hovorila pani Katarína. Vyslovil v ňom obavu z konania špekulantov, ktorí skupujú domy z exekúcií, alebo na dražbách. V dedine majú desiatky takýchto domov. "Chcel som, aby boli ohľaduplní a dôslední v tom, že keď predajú dom, komu to predajú," bráni sa starosta. 

Policajti už druhý týždeň 24-hodín dohliadajú na bezpečnosť pani Kataríny.

Pozrite si aj nasledujúcu reportáž o podpaľačoch, ktorí zničili už desiatky áut:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy