Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti chytili sprejera. Sloboda, rovnosť a bratstvo ho dostalo pred súd
Zdielať na

Policajti chytili sprejera. Sloboda, rovnosť a bratstvo ho dostalo pred súd

TRENČÍN / Na objednávku mesta mení fádne časti Trenčína na originálne diela. Slobodný umelec Rastislav Jakubek, alias Nomad už vyše mesiaca niekoľko hodín denne pracuje na svojom poslednom výtvore. Teraz sa ale musí zmieriť s tým, že jeho prácu šmahom ruky zničil vandal.

Jeden z najrešpektovanejších grafity umelcov na Slovensku momentálne pracuje na náročnom dizajne na 200 metrov dlhom múre popri cintoríne v Trenčíne. Ľuďom sa jeho práca páči, no predsa sa našiel muž, ktorý v priebehu sekúnd dielo znehodnotil. Priamo pri čine ho prichytili policajti, no vandal nemal rešpekt ani pred nimi. "Stihol tam napísať - sloboda, rovnosť, bratstvo. To je z francúzskej revolúcie a boli tam aj znaky anarchie a nejaké kríže," opísal nápis vandala Rastislav "Nomad" Jakubek. "Muž na výzvu, aby upustil od protiprávneho konania nereagoval a začal klásť aktívny odpor. Policajti PMJ v zmysle zákona použili donucovacie prostriedky, a to chmaty a hmaty," povedala Elena Antalová, hovorkyňa KRPZ Trenšín. "Asi ho to vyprovokovalo, že sa niečo deje, že sa tam tvorí a nič lepšie mu nenapadlo. Lenže esteticky je to úplne nulové," dodal Rastislav "Nomad" Jakubek.

Vandalizmus schovaný za šľachetné motto sa sprejerovi nevyplatil. Policajti ho z tohto miesta odviezli priamo do policajnej cely. "Policajti 34- ročného Jaroslava z Trenčína v zmysle zákona obmedzili na osobnej slobode," informovala Elena Antalová. 

Jaroslava obvinili z prečinu poškodzovania cudzej veci a hrozilo mu až ročné väzenie. Sudkyňa mu napokon v zrýchlenom konaní udelila trest povinnej prace vo výmere 160 hodín. Jeho čmáranice sa medzitým umelec snaží nanovo prekryť. "Bez šablóny robím, snažím sa aj ja na maximum, lebo je ťažké robiť rovné kocky sprejom od ruky," dodal umelec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy