Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obvinený Tomáš Sz. si bol istý, že ho neodhalia, tvrdí psychológ i expertka na trestné právo
Zdielať na

Obvinený Tomáš Sz. si bol istý, že ho neodhalia, tvrdí psychológ i expertka na trestné právo

BRATISLAVA/KOLÁROVO / Obvinený Tomáš Sz. je podľa polície chladnokrvný nájomný vrah, ktorý za peniaze popravil Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Ide o bývalého policajného vyšetrovateľa, ktorý po disciplinárnych opatreniach sám odišiel na obvodné oddelenie a odtiaľ potom odišiel do civilu.

Základným znakom správania obvineného Tomáša Sz. je podľa psychológa aj podľa expertky na trestné právo neuveriteľná istota, že ho polícia neodhalí. Tiež to, že spôsob, akým sa prezentoval je, že rád zaujme svoje okolie a upúta na seba pozornosť, a to za každú cenu. "Taká tá arogancia, také vedomie si toho, tak dobre som to urobil, že sa na to nepríde," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Napriek tomu sa podľa psychológa nikomu nezdôveril, ani rodičom. Pritom odborník z neho číta, že ide o človeka, ktorý nemá ďaleko k akcii, a to akéhokoľvek druhu. "Takáto akcieschopnosť si vyžaduje aj primeranú mieru intelektu, čiže nie je pravdepodobné, že by sa jednalo o nejakú subnormnú osobnosť," uviedol klinický psychológ Dušan Kešický. 

Popravu dvoch mladých ľudí podľa odborníka vnímal ako realizáciu projektu a žiadne pochybenie nepripúšťal. "Plánovité antisociálne správanie sa spája so závažnými odchýlkami osobnosti. Jednak to môže byť oploštelosť, deficit vyšších citov a dobrá kapacita pre zvládanie stresu," uviedol Kešický. 

Tie vlastnosti obvinenému Tomášovi zrejme pomohli prežiť v "starých koľajách" obdobie po vražde, kedy sa v protestoch celé Slovensko domáhalo odhalenia vraha. Nielen to. Došlo aj k zmene premiéra, ministra vnútra aj policajného prezidenta. So spoločnosti bolo cítiť smútok, slzy a zúfalstvo. "Nemohol predpokladať, akú obrovskú odozvu to vyvolá a nie je vylúčené, že ho to zaskočilo," dodal Kešický. 

"Určitá skupina ľudí s poruchami osobnosti je ešte vyňatá spod toho, a to sú ľudia, ktorým chýbajú emócie súcitu. Ich sa vlastne nedotýka žiaľ alebo zúfalstvo. Toto ide akoby mimo nich," uviedla psychiatrička Danica Caisová. Napriek silnému tlaku v spoločnosti zo Slovenska obvinený Tomáš Sz. neušiel. To ale podľa odborníkov nie je také jednoduché.  "Určité zázemie tam musí mať, jazykové schopnosti," povedala Kurilovská. 

"Utiecť natrvalo znamená ísť do krajiny, ktorá nevydáva na Slovensko v rámci súdnej extradície. Na to, aby tam človek mohol zotrvať, je nezanedbateľný objem majetku," povedal advokát rodičov Jána Kuciaka Daniel Lipšic. Aj keď sa snažil žiť, akoby sa nič nestalo, k jednej zmene v jeho správaní predsa len došlo, a to v oblasti sociálnych sietí. Pár dní po vražde začal byť totiž aktívny na Facebooku. "Človek zvyšuje aktivitu, keď sa cíti byť neistý, preto začal oveľa viac vstupovať do takejto interakcie s okolím, aby potláčal a rozpúšťal svoju úzkosť, ktorá bola z toho, či niekto o tom niečo náhodou nevie," povedal Kešický. 

Obvinenému Tomášovi z úkladnej vraždy Jána a Martiny teraz hrozí trest na doživotie. Počas ďalšieho vyšetrovania bude už vo väzbe. Podľa psychológa mu ale teraz v hlave bežia dve otázky - či to stálo za to a kto v ich projekte zlyhal.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy