Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V prípade profesora obvineného zo sexuálneho zneužívania zazneli psychologické posudky
Zdielať na

V prípade profesora obvineného zo sexuálneho zneužívania zazneli psychologické posudky

PREŠOV / Prešovský Okresný súd pokračuje v procese kanadského profesora, ktorý čelí obvineniu zo sexuálneho zneužívania. V pondelok sa konalo prvé pojednávanie od jeho prepustenia na slobodu. Jeho obeťami majú byť neplnoleté dievčatá. Mal ich zneužívať pod zámienkou antropologického výskumu, v ktorom sa zaoberal sexuálnym správaním v rómskych komunitách. Obvinený profesor pred súdom už na začiatku procesu vyhlásil, že je nevinný.

Na pondelňajšom pojednávaní odznelo viacero psychologických posudkov. Znalkyňa sa zaoberala okrem iného aj dôveryhodnosťou výpovedí poškodených dievčat. Aj keď hovorili o intímnostiach, ktoré s ním mali zažiť, nechceli podľa znalkyne obvinenému ublížiť.

K stretnutiam s ním mali byť motivované tým, čo doma bežne nemali. "To že išli na pizzu, išli sa okúpať, najesť bolo ďaleko dôležitejšie než tá chvíľa, kedy ju mal obžalovaný chytať za prsia, bozkávať," uviedla znalkyňa z odvetvie psychológie. 

"Náš názor je, že v mnohých oblastiach potvrdzujú nevieryhodnosť ich výpovedí a to, že ich výpovede boli koorinované," povedal obhajca obvineného Daniel Lipšic. 

Dôkazom majú byť zvukové nahrávky obvineného, ktoré si zhotovil s poškodenými dievčatami počas jeho výskumu. Tie podľa obhajoby spochybňujú dôveryhodnosť výpovedí niektorých dievčat. Pred súdom by mali odznieť už na najbližšom pojednávaní. "Sú to veci, ktoré sa týkajú intímnych záležitostí, preto bude pojednávanie bez účasti verejnosti," dodal Lipšic. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy