Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medvedica vybehla rovno pod auto. Na tomto mieste sa to stáva bežne
Zdielať na

Medvedica vybehla rovno pod auto. Na tomto mieste sa to stáva bežne

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / Skupine Poliakov prekazila cestu za prácou do Rakúska nehoda. Neďaleko Liptovského Hrádku im večer vybehla pred mikrobus medvedica. Vodič napriek snahe nedokázal zrážke zabrániť.

"Išli sme a zrazu vyskočil spoza zvodidiel malý medveď, zabrzdil som, no nedalo sa mu už vyhnúť," opísal situáciu šofér. Poliaci sa viezli v dvoch mikrobusoch, namierené mali cez Čertovicu do Viedne. Zrážke z medvedicou vodič nedokázal zabrániť. Na mikrobuse sa pri náraze rozbilo ľavé predné svetlo a poškodil chladič, zviera však na mieste uhynulo.

"Je to približne 6-ročná medvedica, nebola vodiaca, nemala mláďatá a došlo k stretu s vozidlom, pravdepodobne počas migrácie do blízkej kukurice," povedal riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko. Do príchodu pracovníka štátnej ochrany prírody s medveďom nehýbali ani privolaní miestni poľovníci. Pre takéto prípady totiž existujú presne dané postupy.

"Vykonali sme základné merania, odobrali sa vzorky na genetické analýzy a následne trofej sa stáva vlastníctvom miestneho poľovného združenia," vysvetľuje Majko. Medvedica mala 100 kilogramov. V tejto lokalite nedošlo k usmrteniu medveďa autom po prvýkrát.

"Evidujeme to ako migračnú trasu veľkých šeliem a živočíchov ako takých medzi Západnými a Nízkymi Tatrami," dodáva riaditeľ správy TANAPu.

Cez leto medvedica napadla rybára:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy