Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podľa obžaloby znásilnil 12-ročné dievča. Súd kňaza oslobodil
Zdielať na

Podľa obžaloby znásilnil 12-ročné dievča. Súd kňaza oslobodil

HUMENNÉ / Na Okresnom súde v Humennom uzavreli prípad bývalého rímskokatolíckeho kňaza, ktorý podľa obžaloby údajne znásilnil a zneužíval 12-ročné dievča. Malo sa to stať ešte v roku 2004. Po rozsiahlom dokazovaní senát muža spod obžaloby v celom rozsahu oslobodil. Za podobný skutok ho súdili už druhýkrát.

Dnes je z napadnutej dospelá žena a matka. Tvrdí, že ku skutku malo dôjsť v čase, keď nemala ani 15 rokov. Podľa jej slov sa mala stať obeťou muža, ktorý bol vtedy kňazom. "Od 12 rokov to začalo. Najprv ma obchytkával až potom došlo k tomu," opísala udalosti Lenka, poškodená.

Bývalý kňaz obžalovaný zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania od začiatku vinu popieral. Prípad bol na stole okresného súdu v Humennom tri roky a súd vo veci vykonal rozsiahle dokazovanie. Výpovede viacerých svedkov, ale poškodená žena spochybňuje. "Klamali, určite klamali, povedali, aj po súde, že museli klamať, lebo oni sa do toho obúvať nebudú, lebo sa báli," tvrdí poškodená. "O prípadoch sexuálneho zneužívania je nevyhnuté hovoriť, aby bolo všetkým jasné, že pre cirkev je takéto správanie absolútnej neprijateľné a neakceptovateľné," dodal Imrich Gazda, cirkevný analytik. 

"Nebol preukázaný žiadny priamy dôkaz, ktorý by poukazoval na vinu môjho klienta," povedala Jana Čepčeková, obhajkyňa obžalovaného. Senát ho spod obžaloby v celom rozsahu oslobodil. Obžalovaný povedal, že je spokojný. Podľa sudcu rozhodnutie nemohli postaviť na dohadoch. "Je to v podstate tvrdenie proti tvrdeniu. Nebol jediný priamy dôkaz, nehovorím o následkoch, to znamená o násilí zo strany obžalovaného," tvrdí predseda senátu Okresného súdu Humenné. "Dvanásť rokov je dlhá doba, je to ťažko dokázateľné. Trvám na tom, že sa to stalo," oponuje Lenka. 

V prípade muža to nebolo prvé podobné obvinenie. Pre obvinenie z pohlavného zneužívania ešte ako kňaz skončil vo väzbe. Napokon ho aj vtedy spod obžaloby oslobodili. Táto poškodená mu ako 17-ročná porodila syna. "Vzťah medzi nimi je naďalej dobrý, poškodená ho navštevuje, on sa stretáva so svojím synom, učí sa s ním," obhajkyňa obžalovaného. 

V roku 2012 ho ako kňaza suspendovali a vatikánsky cirkevno-súdny proces ho uznal vinným. Dostal jeden z najprísnejších trestov. "Pre klerika - kňaza  je trest jedným z najvyšších a predstavuje pozbavenie úradu a výkon kňazskej služby má  zakázaný," informoval Jaroslav Fabian, hovorca košickej arcidiecézy. "Jeho povolaním bolo, že bol farár, on aj pred súdom povedal, že on odpustí aj jej, aj ľuďom, ktorí by na neho poukazovali, čo sa nedeje," povedala Jana Čepčeková, obhajkyňa obžalovaného.

Tento verdikt okresného súdu právoplatný nie je. Na mieste sa voči nemu odvolala prokurátorka. Rozhodovať teda bude Krajský súd v Prešove.

Prípady obetí zneužívania nie sú ojedinelé:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy