Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
So sprejom v ruke počmárali kostol. Miestni podozrievajú prisťahovalcov
Zdielať na

So sprejom v ruke počmárali kostol. Miestni podozrievajú prisťahovalcov

DIAKOVCE / V Diakovciach si vyriešili dlhoročné problémy s miestnymi po tom, ako založili obecnú políciu. Na cudzincov pracujúcich v okolitých fabrikách, ktorí pred časom pribudli na prechodný pobyt do obce, sú ale zatiaľ krátki. A zrejme práve oni im vylepšili vzhľad obce so sprejom v rukách.

Do Diakoviec pribudol Partizán, dokonca z Belehradu, domácim sa ale nepáči. "Je to poškodzovanie cudzej veci, momentálne preverujeme kamerové záznamy, všetky skutočnosti," uviedol Zsolt Gombos, poslanec obecného zastupiteľstva. 

​Neželaná výzdoba v azbuke pribudla na čerstvo natretý múr katolíckej fary, ale aj fasádu kostola reformovanej cirkvi. "Nevieme, odkiaľ pochádzajú alebo kto to písal," povedala Kristína Jakócsová, starostka obce Diakovce. 

V dedine s 2,5-tisíc obyvateľmi po tom, ako pred štyrmi rokmi založili obecnú políciu, nastal s domácimi pokoj. Rozruch tu teraz spôsobujú podaktorí cudzinci, ktorí prišli pracovať do závodov v susedných mestách. "O 80 percent sa znížila kriminalita v obci, ale od tej doby, odkedy máme cudzích príslušníkov, máme výtržnosti, krádeže, rušenie nočného pokoja, čo riešia naši policajti," informoval Zsolt Gombos. "Naposledy sme mali v nedeľu prípad, kde sme chytili troch občanov Srbska, ktorí si zobrali cukor, múku, salámu a také veci," dodal. Na svedomí majú aj vlámanie na poštu.

To, že by nápisy na múroch boli dielom domácich, ako pomsta cudzincom, starostka vylučuje. A nielen z toho dôvodu, že azbuku pozná už len málokto. "Medzi cudzincami a medzi občanmi neboli žiadne rasistické spory, takže nemyslím si, že by to boli naši ľudia, ktorí by takýmto spôsobom sa chceli pomstiť," povedala starostka. "Podľa našich zistení, máme v obci okolo 600 cudzincov a to z Poľska, Srbska a Ukrajiny," informoval poslanec obecného zastupiteľstva. "Hneď som videl partizánov, Belehrad Partizán, to je futbalový klub. Mladí, 20-roční chlapci sú to, či majú úmysly nejaké s katolíkmi, alebo reformátmi, pochybujem, oni len vidia veľkú plochu a sprejujú," povedal jeden z obyvateľov. 

"Poverený policajt začal v danej veci trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci," dodala Božena Bruchterová, hovorkyňa KR PZ Nitra. 

Pre sprejovanie sa môžu dostať aj za mreže. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy